Nieuws28 jan '13 17:08Aangepast op 28 jan '13 18:38

Beatrix spreekt volk om zeven uur toe

Auteur: Thijs Baas

Koningin Beatrix zal vanavond het volk toespreken via radio en televisie vanaf Huis ten Bosch. Bronnen rond het hof bevestigen dat Beatrix haar troonsafstand bekend zal maken.

De Rijksvoorlichtingsdienst zegt met 'een belangrijke mededeling van de Koningin' te komen. BNR komt om 19 uur met een extra uitzending. Speculaties over het moment van abdicatie doen al langer de ronde, maar nu lijkt na 33 jaar de troonsafstand aanstaande.

Volg hier vanaf kwart over zes de liveblog op BNR.nl.

Premier Mark Rutte reageert maandagavond na de toespraak van koningin Beatrix zelf in een toespraak. Ook die zal worden uitgezonden  die ook wordt uitgezonden op radio en televisie. Hij doet dat vanuit het Torentje in Den Haag in een kort daarvoor opgenomen boodschap.

Biografie
Beatrix Wilhelmina Armgard werd geboren op 31 januari 1938 en trad in 1966 in het huwelijk met prins Claus, jonkheer van Amsberg. Het prinselijk paar kreeg drie kinderen: Willem-Alexander (1967), Johan Friso (1968) en Constantijn (1969). Friso ligt sinds februari in coma in een Londens ziekenhuis, nadat hij onder een lawine terecht was gekomen.
 

Juliana
In 1980 volgde zij koningin Juliana op als Koningin der Nederlanden, waarna zij met haar gezin vertrok naar het Haagse Huis Ten Bosch. Zij koos paleis Noordeinde uit als haar werkpaleis. Haar inhuldiging vond plaats in Amsterdam, in de Nieuwe Kerk.

"Dit ambt is niet verworven. Het is een functie waar geen mens om vragen zou. Ik ken mijn opdracht: te handelen buiten eigen voorkeur, en te staan boven partijen en groepsbelangen", waren haar gedragen woorden tijdens haar inhuldiging. Enkele straten verderop tegels werden gelicht door krakers en andere amokmakers.

Beatrix volledige naam is Koningin der Nederlanden, prinses van Oranje-Nassau en prinses van Lippe-Biesterfeld. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen