Nieuws22 nov '12 09:47Aangepast op 22 nov '12 13:26

'Snelle reactie op aangifte belemmert opsporing'

Auteur: Pieter van den Akker

"Deze prioriteit mag, maar we horen graag van de minister waar het een tandje minder mag." Dat is de reactie van de politievakbond ACP op het plan burgers binnen 2 weken na aangifte een reactie te garanderen.

Mensen die aangifte doen bij de politie van een woninginbraak krijgen vanaf 1 januari binnen 2 weken te horen wat er met de aangifte gaat gebeuren. Dat is een van de aangescherpte maatregelen van Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) om de dienstverlening van de politie te verbeteren na een vernietigend rapport van de inspectiedienst. Nu moeten burgers soms maanden wachten voordat ze te horen krijgen wat er met hun klacht is gebeurd.

Haken en ogen
"Het is bekend dat als mensen aangifte hebben gedaan het lang kan duren voordat mensen daar wat over horen", erkent Gerrit van de Kamp van de politievakbond ACP op BNR. "Maar ik weet niet of burgers zitten te wachten of de service van de politie wordt verbeterd of dat ze willen dat de daders worden gepakt. Want daar gaat het uiteindelijk om. Deze extra taak kan, maar de minister moet zich realiseren dat het ten koste kan gaan van opsporingstijd, want je moet burgers wel te woord staan en ze uitleggen of er wel of geen voortgang is."

Vanaf 2014 krijgen aangevers van andere zware misdrijven zoals overvallen en straatroof binnen maximaal 2 weken een persoonlijke reactie. Om de afhandeling te verbeteren wordt het hele aangifteproces van de politie doorgelicht. Medio 2013 komt de minister samen met de politie met extra maatregelen.

Volgens de inspectie voldoet het aangifteproces niet aan de behoeften en verwachtingen van burgers. "Door onduidelijke en niet eenduidige informatie weten burgers niet goed hoe ze aangifte kunnen doen, wat er vervolgens gebeurt en waarom dat zo is'', aldus Opstelten.

Enorme inspanning
Van de Kamp vindt ook dat burgers het recht hebben om te horen wat na hun aangifte de stand van zaken is. "Maar dit is wel een enorme inspanning die wordt gevraagd. Dat is een keuze, als de minister dat wil is het prima. Maar dan vragen wij de minister wel om duidelijk te maken welke onderdelen van het werk even wat minder prioriteit mogen hebben."

Hij legt uit: "Het veronderstelt dat je kan blijven 'opstapelen' en dat je nog meer kan vragen. En inmiddels is ons helder dat de rek er helemaal uit is. Er is al een enorme overvraag aan politiecapaciteit. We hebben de prijs er niet voor over om er meer capaciteit bij te zetten - dus ja, deze prioriteit mag, maar dan horen we graag van de minister waar het een tandje minder mag."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen