Nieuws10 jul '12 16:57

Eerste Kamer akkoord met Nationale Politie

Auteur: Karin Backx

De Nationale Politie komt er. De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met het plan om een landelijk korps te vormen.

VVD, CDA, ChristenUnie, SGP en de PVV stemden voor, de andere partijen tegen. Onder meer de PvdA, GroenLinks, D66 en SP wilden "tot hun spijt'' niet instemmen met "een onvoldragen wetsvoorstel''. "Dit is een principieel onjuiste gang van zaken'', vatte senator Thom de Graaf van D66 de bezwaren samen.

Minister Ivo Opstelten van Justitie zegt dat de politie in de nieuwe organisatie doelmatiger werkt. De 26 korpsen, zoals die er nu zijn, verdwijnen. Er komen tien regionale eenheden en 168 zogeheten 'basisteams'.

Flexteam
Een basisteam kan een wijk van een grote stad, meerdere gemeenten of één gemeente omvatten en telt tussen de 60 en 200 voltijdsbanen. Op momenten dat een basisteam een tekort aan mankracht heeft, kan het een beroep doen op een flexteam.

Elk politiedistrict krijgt een flexteam van minimaal 20 mensen. Hun belangrijkste taak wordt de ondersteuning van de basisteams.

Over de datum
De politievakbonden reageren positief. "Na jaren onzekerheid bestaat er eindelijk duidelijkheid voor politiemensen", zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. "Zo komt er eindelijk een einde aan de discussie, want het oude systeem was echt over de datum", aldus zijn collega Han Busker van NPB.

De Nationale Politie wordt 1 januari 2013 ingevoerd.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen