Nieuws28 jan '13 18:21Aangepast op 28 jan '13 21:48

Verdachten roof Kunsthal in Roemenië vervolgd

Auteur: Fleur de Bruijn

In de zaak van de kunstroof uit de Rotterdamse Kunsthal is een nieuwe aanhouding verricht. Dat heeft de Roemeense televisiezender Antena 3 maandagavond gemeld.

Het gaat om Petre Condrat, assistent van de Roemeense modekoning Catalin Botezatu.

De Roemeense modemiljonair Catalin Botezatu (47) uit Boekarest wordt door de Roemeense politie verhoord in verband met de gestolen schilderijen uit de Kunsthal in Rotterdam.

Botezatu werd maandagavond verhoord door de Roemeense politie. Botezatu heeft zelf altijd ontkend ook maar iets te maken te hebben met de gestolen schilderijen.

Galeriehouder
Zijn assistent Petre Condrat zou samen  de bekende galeriehouder Constatin Dinescu uit Boekarest twee van de gestolen schilderijen aan Botezatu hebben aangeboden. Volgens de media zou Botezatu interesse hebben getoond, maar wel een taxatie hebben geëist. De modemiljonair zou zijn afgehaakt toen hij de waarde van de schilderijen vernam, gezamenlijk ruim 60 miljoen euro.

Het is nog niet duidelijk wat Condrat precies ten laste wordt gelegd.

Verdachten
Eerder maandag werd bekend dat de drie Roemenen die worden verdacht van betrokkenheid bij de kunstroof worden in Roemenië vervolgd.

Dit laat de politie Rotterdam-Rijnmond maandag weten. De twee rechercheurs en de officier van justitie die naar Roemenië waren voor overleg met de Roemeense autoriteiten, zijn weer terug in Nederland. "In Boekarest is nuttige informatie uitgewisseld, waarmee het onderzoeksteam in Nederland verder aan de slag gaat'', liet de politie Rotterdam-Rijnmond maandag weten.

Kunstroof
Op 16 oktober drongen twee mannen de Kunsthal binnen. Ze namen zeven schilderijen mee, waaronder werken van Claude Monet, Pablo Picasso en Henri Matisse. De kunstwerken zouden vele miljoenen waard zijn.

Op 22 januari werden drie mannen opgepakt. Er werd ook gezegd dat er schilderijen waren gevonden, maar dit nieuws bleek later niet te kloppen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen