Nieuws25 jan '13 12:30Aangepast op 25 jan '13 16:09

'Schilderijen Kunsthal mogelijk verbrand'

Auteur: Pieter van den Akker

De politie Rotterdam ontkent dat er twee schilderijen die gestolen werden uit de Kunsthal zijn teruggevonden in Roemenië. De Roemeense tv-zender Antena 3 meldde eerder vandaag dat er 2 van de 7 schilderijen zijn gevonden.

De Rotterdamse politie heeft een tweet verstuurd waarin het volgende valt te lezen: "Geruchten in media over 2 teruggevonden schilderijen #kunstroof Rotterdam zijn onjuist. Er zijn GEEN schilderijen aangetroffen #Kunsthal"

'Niets gevonden'
Zolang de naar Roemenië afgereisde agenten de kunstwerken niet hebben gezien of in handen hebben gehad, gaat de politie in Rotterdam ervan uit dat ze niet zijn gevonden. "We hebben het nagevraagd bij de collega's in Roemenië en die zeggen ook dat er geen schilderijen zijn gevonden'', zegt een politiewoordvoerder.

Een woordvoerster van de Kunsthal wil niet reageren zolang de Nederlandse politie de vondst niet bevestigt.

Volgens de Roemeense zender zijn er wel degelijk twee kunstwerken teruggevonden. Het gaat, stelt Antena 3, om schilderijen die zijn aangeboden aan de 47-jarige modeontwerper en miljonair Catalin Botezatu. Toen hij de waarde van de werken hoorde, zou hij hebben afgezien van de aankoop.

Uitlevering verdachten
De drie Roemenen die worden verdacht van de schilderijenroof uit de Kunsthal in Rotterdam, worden mogelijk uitgeleverd aan Nederland. Dat meldde Antena 3 na afloop van de eerste zitting in de zaak.

De drie zijn in Boekarest voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die besloot op basis van de beschikbare belastende informatie dat ze voorlopig blijven vastzitten. De Roemeense en Nederlandse politie en justitie zouden overleggen over de uitlevering van de drie.

Schilderijen mogelijk verbrand
Enkele van de schilderijen die in oktober vorig jaar werden gestolen zijn mogelijk verbrand. De van de diefstal verdachte drie Roemenen die vrijdag zijn voorgeleid aan de rechter-commissaris, hebben gezegd dat ze van de schilderijen afwilden, omdat 'alles uit de hand aan het lopen was' en ze de situatie niet meer aankonden. Daarbij suggereerden ze volgens verslaggevers van de zender dat ze de kunstwerken in brand hebben gestoken.

Geen spoor
Het is onduidelijk in hoeverre ze hun plan daadwerkelijk hebben uitgevoerd. Uit verhoor is vrijdag gebleken dat een intermediair uit Moldavië, ten noorden van Roemenië, tussenpersoon is geweest in de poging ten minste twee van de gestolen schilderijen te verkopen. Deze Moldaviër zou de assistent van de Roemeense modeontwerper en miljonair Catalin Botezatu hebben benaderd, met de vraag of de miljonair de kunstwerken wilde kopen.

Toen bij de taxatie bleek dat het om buitengewone, kostbare stukken ging die waarschijnlijk gestolen waren, zag de Roemeen van de aanschaf af. Botezatu noch de taxateur heeft de politie daarvan op de hoogte gesteld.

Kruimeldieven
De drie Roemenen houden overigens vol niet zelf de diefstal te hebben gepleegd. Volgens een deskundige van de Roemeense politie is dat inderdaad mogelijk, omdat het gaat om kruimeldieven die niet in staat zouden zijn een dergelijke roof te plannen en uit te voeren. Nog steeds is niet duidelijk hoeveel mensen er bij de kunstroof betrokken zijn geweest.

Gerelateerde artikelen