Nieuws25 jan '13 10:49

'Miljonair kon schilderijen Kunsthal kopen'

Auteur: Pieter van den Akker

De Roemeense zakenman en multimiljonair Catalin Botezatu heeft twee van de zeven schilderijen aangeboden gekregen die in oktober werden gestolen uit de Kunsthal in Rotterdam.

Dat meldde de Roemeense televisiezender Antena 3 vrijdagochtend. De 47-jarige modeontwerper, die wereldwijd modeshows houdt en bij voorkeur investeert in kastelen en juwelen, zou de werken door een deskundige hebben laten taxeren.

Geen commentaar
Toen hem de waarde werd verteld, zag hij af van de aankoop, omdat hij begreep dat de stukken tot cultureel erfgoed moesten behoren. Het is niet bekend of Botezatu de politie heeft getipt. De zakenman weigert ieder commentaar.

Een en ander zou zijn gebleken tijdens de verhoren van de drie Roemenen die worden verdacht van betrokkenheid bij de kunstroof. Zij zijn vrijdagochtend voorgeleid aan de rechter-commissaris in Boekarest. De drie ontkennen iedere betrokkenheid bij de diefstal. De beelden op de beveiligingscamera's van de Kunsthal, waarop ze gedrieën voorkomen, zijn afkomstig van een eerder bezoek aan het museum, in de week voorafgaand aan de inbraak, beweren ze.

Facebook-foto's
De drie blijken te zijn aangehouden na een tip van de ex-vriendin van een van hen. Haar wantrouwen was gewekt door zijn grote belangstelling voor de roof en de nieuwsuitzendingen over het onderwerp. Uit beelden op zijn mobiele telefoon zou ze hebben opgemaakt dat hij daadwerkelijk bij de kunstroof betrokken was. Volgens de zender Antena 3 zouden de drie op Facebook foto's van henzelf hebben gepost, gemaakt in Rotterdam. Daarop staan ze onder meer naast een limousine van 300 duizend euro die ze hadden willen kopen.

Van de schilderijen ontbreekt nog steeds ieder spoor. Het hoofd van de Roemeense politie meldde donderdag dat ze in ieder geval niet meer in Roemenië zijn. De Nederlandse en Roemeense politie hebben donderdag samen op 12 adressen huiszoeking verricht, maar dat leverde niets op.

Gerelateerde artikelen