Dat bevestigde de politie Rotterdam-Rijnmond dinsdagavond. Gestolen schilderijen werden volgens de politie niet aangetroffen. Evenmin kan de politie iets zeggen over de nationaliteit en identiteit van de verdachten. Roemeense media meldden dat twee schilderijen werden teruggevonden in het huis van een van de verdachte.
Kunstroof
Op 16 oktober drongen twee mannen de Kunsthal binnen. Ze namen zeven schilderijen mee, waaronder werken van Claude Monet, Pablo Picasso en Henri Matisse. De kunstwerken zouden vele miljoenen waard zijn.
De werken waren onderdeel van Avant-Gardes, een jubileumtentoonstelling ter gelegenheid van 20 jaar Kunsthal. De schilderijen behoren tot de collectie van de Triton Foundation.
Anton van der Gulik, uitgever van kunsttijdschrift Origine, denkt dat de schilderijen onverkoopbaar zijn. "Dat de drie verdachten gevonden zijn is reden om te kunnen zeggen: 'we weten waar de schilderijen zijn'. Het is bekend dat dit soort dingen vaak in opdracht gebeurt, om met de verzekeraar of eigenaar over losgeld om tafel te gaan zitten. Dat balletje gaat nu rollen."
Eerst moeten zaken worden afgehandeld met de drie mensen die zijn gearresteerd, daarna komen de schilderijen. Dan zou er strafvermindering kunnen volgen. "In deze context kunnen we hopen dat de schilderijen goed terugkomen. Het zou me verbazen als de schilderijen nog in Nederland zouden zijn, maar ik denk en hoop dat de schilderijen gewoon terugkomen."
Beveiliging
De Kunsthal bleef na de roof een dag gesloten. De directie verklaarde dat de beveiliging van de instelling 'state of the art' was. De goed voorbereide inbrekers wisten precies welke werken zij mee moesten nemen. In de dagen na de kunstroof krijgt de politie al tientallen tips die niet tot een doorbraak leidden.
Gestolen werken
De zeven schilderijen: ‘Tête d’Arlequin’ (Pablo Picasso, 1971), ‘La Liseuse en Blanc et Jaune’ (Henri Matisse, 1919), ‘Waterloo Bridge, London’ (Claude Monet, 1901), ‘Charing Cross Bridge, London’ (Claude Monet, 1901), ‘Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée’ (Paul Gauguin, 1988), ‘Autoportrait’ (Meyer de Haan, circa 1889 - ’91), ‘Woman with Eyes Closed’ (Lucian Freud, 2002).