Nieuws4 jan '13 10:22Aangepast op 4 jan '13 11:47

Brinkman wil Nationale Hypotheek Garantie uitbreiden

Auteur: Melvin Captein

Er moet een uitbreiding van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) komen, zodat het voor starters en flexwerkers makkelijker wordt een hypotheek te krijgen. Dat zegt Elco Brinkman op BNR.

Het carrièrepad van mensen is volgens Brinkman minder voorspelbaar geworden. Dat zorgt ervoor dat banken zoeken naar de omgang met de nieuwe flex in de wereld. "We moeten daarom met elkaar ook nagaan wat de achtervang daarvan is. We hebben nu een Nationale Hypotheek Garantie. Je zou kunnen zeggen: bouw die wat uit zodat mensen die hun huis niet kunnen betalen een tijdelijke voorziening krijgen", aldus de scheidend voorzitter van Bouwend Nederland op BNR.

Zekerheid
Volgens Brinkman is er behoefte aan dergelijke zekerheid. "Het zou goed zijn als er een soort vangnet, een regeling komt. Je kunt dan zeggen dat de staat wat minder borg inlegt en de maatschappij wat meer. Dat kunnen ook instituten zijn zoals een woningcorporatie of een investeringsgroep."

Starters zouden op die manier makkelijker een hypotheek kunnen krijgen, zegt Brinkman. Hij vindt dat er dan wel extra eisen aan starters en flexwerkers mogen worden gesteld, zoals meer aflossen en eigen geld inbrengen. "Men moet misschien accepteren dat de premie iets omhoog gaat. Maar dat is beter dan het afgelopen jaar waarin het zo onzeker was dat niemand geld kreeg."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen