Nieuws27 feb '13 13:55Aangepast op 27 feb '13 17:49

'Jasper S. volledig toerekeningsvatbaar'

Auteur: Harmen Simon Teunis

Jasper S. die de moord op Marianne Vaatstra heeft bekend, is volledig toerekeningsvatbaar. Dat blijkt uit onderzoeken van het Nederlands Instituut voor Forensische psychiatrie en psychologie.

Dat zei de officier van justitie woensdag voor de rechtbijbank in Leeuwarden. Volgens hem zijn alle onderzoeken afgerond.

De rapportages naar de psyche van S. zijn heel uitvoerig en het OM heeft daarom geen enkele reden te twijfelen aan de inhoud ervan. Omdat S. volledig toerekeningsvatbaar is, is tbs "daarom absoluut niet aan de orde", lichtte een woordvoerder later toe.

De deskundigen vinden het ook niet nodig dat hij nog naar het Pieter Baan Centrum gaat voor meer onderzoek. Het OM en advocaat Jan Vlug sluiten zich daarbij aan.

Bekend
Jasper S. heeft toegegeven dat hij in het voorjaar van 1999 de 16-jarige Marianne uit Zwaagwesteinde heeft verkracht en vermoord in een weiland in Veenklooster. S. werd afgelopen november, ruim 13 jaar na dato, gepakt nadat hij zijn DNA had ingeleverd bij de politie. Hij deed dat in het kader van een groot DNA-verwantschapsonderzoek van justitie, een soort laatste strohalm in de zoektocht naar de moordenaar.

Zakmes
Onderzoek heeft volgens justitie uitgewezen dat S. zijn slachtoffer onder dwang van een zakmes meenam, haar misbruikte, wurgde met haar bh en met een zakmes haar keel doorsneed. Dat zakmes is na al die jaren op sporen onderzocht. Volgens advocaat Vlug zijn er geen sporen gevonden op het mes. De officiële resultaten worden op 28 maart besproken.

Het mogelijke moordwapen is volgens het OM belangrijk. Maar buiten dat is volgens de woordvoerder het bewijs in de zaak sowieso heel erg overtuigend. "We hebben geen enkele twijfel of hij de moord heeft gepleegd."

De verdachte was woensdag wel aanwezig bij de korte zitting, maar kwam zelf niet aan het woord.

Excuses
Na de zitting maakte de advocaat bekend dat Jasper S. excuses wil maken aan Bauke Vaatstra, de vader van Marianne. ''Je weet natuurlijk niet waar je moet beginnen; we zijn op zoek naar een passende vorm van excuus,'' aldus Vlug. Bauke Vaatstra reageerde afwijzend op het plan van Vlug. ''Daar zit ik niet op te wachten. Als hij dat gaat doen, dan word ik kwaad,'' zei hij.

Bauke Vaatstra zei verder dat hij met veel spanning naar de zitting van woensdag had uitgekeken. ,,Ik heb vannacht maar 2 tot 3 uren geslapen,'',zegt Vaatstra. Toen hij Jasper S. zag binnenkomen, gingen volgens de vader van Marianne de rillingen door zijn lijf. ''Ik vind het wel jammer dat hij mij niet heeft aangekeken. Hij keek alleen maar naar de grond.''

Voor Bauke Vaatstra haalt de zaak veel herinneringen op. ''Je ziet weer voor je hoe ze toen gevonden is, en hoe ze erbij lag. En dat heeft hij geflikt. Dan heb je het wel even moeilijk.'' Voor Vaatstra is het vooral belangrijk dat S. hem in de ogen aankijkt. ''Ik wil hem in de gevangenis recht aan kunnen kijken. Ik wil dat hij me het hele verhaal vertelt. Natuurlijk hoor ik het wel van de rechter, maar ik wil het hem zelf horen zeggen.''

Gezin
S. zweeg volgens zijn advocaat zo lang om zijn gezin te kunnen beschermen. ''Hij had destijds nog jonge kinderen. Zijn gezin is nu ook geruïneerd, maar de kinderen zijn ten minste volwassen. Marianne is nooit een dag uit zijn gedachte geweest.'' Vlug zegt op BNR dat hij begrijpt dat het zwijgen van S. hem niet dank zal worden afgenomen. ''Maar denk je eens in, naar een politiebureau stappen en zeggen wat je hebt gedaan?''

Gerelateerde artikelen