Nieuws22 nov '13 15:42Aangepast op 22 nov '13 17:52

Gordon voorpaginanieuws in China

Auteur: ANP Nieuws

Na felle veroordelingen in Amerikaanse kranten, is nu ook vanuit China kritiek gekomen op jurylid Gordon die in een tv-show een Nederlands-Chinese zanger in de maling nam.

ANP
ANP

De gezaghebbende Global Times opende de digitale versie vrijdag met een groot verhaal over de manier waarop Gordon de kandidaat van het programma heeft bejegend.

De jury maakte voor en na zijn optreden allemaal racistisch getinte grappen over de 30-jarige Xiao Wang uit Groningen, die een aria van Verdi zong. "Dat maakt niet uit hoor", grapte Chantal Janzen toen de student economie zijn naam noemde. Gordon vroeg of de jongen "nummer 39 met rijst" ging zingen, en noemde het optreden naderhand een "sulplise", omdat Chinezen niet in staat zouden zijn de 'r' uit te spreken.

De Aziatische nieuwsorganisatie veroordeelt het optreden van Gordon en merkt op dat Nederland de opmerkingen van de zanger niet als racisme herkende totdat Amerikaanse media erover vielen. Onder het bericht stonden binnen no-time vele honderden comments van Chinezen die Gordon en zijn gedrag veroordeelden. Ook prominente zender BBC China wijdde vrijdag een groot verhaal aan de kwestie, net als de South China Morning Post. Op Sina Weibo, het Chinese Twitter, regent het negatieve berichten over Gordons gedrag. De Chinese ambassade in Den Haag heeft de show 'opgemerkt', aldus de site.

"Dit is verschrikkelijk voor het imago van Nederland", stelt Azië-expert Remco Breuker van de Universiteit Leiden. "Als de hele wereld zegt dat je racistisch bent, kan je het niet meer afdoen als een grapje." Breuker vindt dat Gordon en RTL hun excuses moeten aanbieden aan Xiao Wang . "Denk je eens in hoeveel moed het vergt om je als ongeoefende zanger in een vreemd land in te schrijven voor een talentenjacht waar 2 miljoen mensen naar kijken. En het enige waar de jury vervolgens over gaat zitten grappen is je Aziatische uiterlijk. Dat telkens bevestigen van domme stereotyperingen is ronduit gênant."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen