Programma29 mrt '12 10:36Aangepast op 29 mrt '12 17:07

Ziekenhuis faalde in aanpak Klebsiellabacterie

Auteur: Pieter van den Akker

Het Maasstadziekenhuis in Rotterdam heeft collectief gefaald bij de bestrijding van de Klebsiellabacterie. Tot dat harde oordeel komt een speciale onderzoekscommissie van professor Wolter Lemstra.

Volgens hem heeft het bijna jaar geduurd voordat de uitbraak werd beteugeld. Alle betrokkenen hebben de gevaren ernstig onderschat en patiënten onnodig schade en leed toegebracht. Volgens de onderzoekers was binnen het ziekenhuis in juni 2010 de bacterie al gesignaleerd.

Hygiëne
De uitbraak was volgens de onderzoekers te wijten aan het onvoldoende in acht nemen van de geldende hygiënevoorschriften. De primaire verantwoordelijkheid voor het voortduren en verergeren van de uitbraak ligt bij de microbiologen, die hun kerntaken hebben verwaarloosd, zo schrijft de commissie.

Sluiting IC
Daarnaast heeft de afdeling infectiepreventie gefaald, net als de betrokken medisch specialisten. De eerste afdeling handelde niet doortastend in het voor het voetlicht brengen van het probleem, de intensivisten hadden de IC in maart of april 2011 moeten sluiten om verdere risico's voor patienten te voorkomen.

BNR-verslaggever Jeroen Stans: "Ook de Raad van Bestuur en directie krijgen er van langs. Zij waren formeel pas kort voor het publiekelijk bekend werd op de hoogte van de uitbraak. Dat is volgens Lemstra te wijten aan een gebrek aan inhoudelijke kennis van zaken, in combinatie met een onvoldoende functionerend kwaliteitssysteem."

Reactie ziekenhuis
De nieuwe bestuursvoorzitter Anton Westerlaken erkent dat er van alles is fout gegaan, maar hij weigert de falende microbiologen eruit te gooien. "Dat onderzoek is gedaan en we hebben de noodzakelijke maatregelen getroffen. Vervolgens heeft de inspectie heeft in zijn afweging gezegd dat ze de fouten dusdanig vinden dat ze bij de tuchtrechter om een uitspraak gaan vragen. Ik ga niet voor die uitspraak straffen uitdelen."

"Als ik ze op non-actief ga stellen dan breng ik andere patiënten in gevaar. Ze hebben daar een fout in gemaakt, maar van fouten kan je leren."

Besmet
Vorig jaar kwam het Maasstadziekenhuis in het nieuws toen 118 mensen besmet raakten met de Klebsiellabacterie. Van hen zijn er 28 overleden. Drie van hen stierven "zeer waarschijnlijk'' als gevolg van de bacterie. Uiteindelijk werden ruim 8400 mensen gescreend.

De Klebsiellabacterie is meestal een onschuldige bacterie die in de mond, darmen en op de huid voorkomt. De multiresistente KlebsiellaOxa-48 variant, die in het Maasstadziekenhuis in Rotterdam is aangetroffen, is echter gevaarlijk omdat die vrijwel alle antibiotica kan afbreken en daardoor moeilijk is te behandelen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen