"Hij zal in eerste instantie over het geheel moeten spreken, dan pas voor Nederland." Dat zegt Hein Roelfsema, internationaal econoom van de Universiteit Utrecht.
"Op korte termijn is dat lastig, maar op lange termijn laten we wel zien dat we als Nederland bereid zijn om deze taak op te pakken", vervolgt hij. Maar op korte termijn zitten we in een zware crisis en het Europees belang is niet altijd het Nederlandse belang. "Andere landen in Europa zitten ook in een crisis, we zullen er samen uit moeten komen", zegt Roelfsema.
Nog niet bevestigd
Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën heeft maandag in Berlijn ruim een uur gesproken met zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble. De media zijn er zeker van dat Dijsselbloem de opvolger wordt van Jean-Claude Juncker als voorzitter van de eurogroep. Maar de Rijksvoorlichtingsdienst houdt vooralsnog stijf de kaken op elkaar. Na afloop van het gesprek wilde de woordvoerder van Dijsselbloem niet ingaan op die speculaties.
Voorzichtigheid op zijn plaats
Hanco Jürgens, medewerker van het Duitsland Instituut in Amsterdam is er ook zeker van. "Ik denk zeker dat het zo is, maar ik denk wel dat Nederland nog wat terughoudend is. De officiele benoeming is pas in januari. Vanuit Nederland gezien is er nog niets aan de hand, en voorzichtigheid is wel op zijn plaats. Men moet eerst kijken hoe het valt bij de coalitiepartner en in het land. Grappig is dat de Duitse media al sinds vrijdag zeker zijn dat Dijsselbloem het wordt", zegt hij op BNR.
De geschikte kandidaat
Er is dus al heel lang gezocht naar een kandidaat. "Merkel schoof een half jaar geleden Schäuble naar voren, vervolgens werd een Franse minister overwogen, toen een combinatie van die twee ministers, dat leek geen goed idee. Daarna werd gekeken naar een Finse minister van Financiën, maar die is te fel. Jan-Kees de Jager was dat eigenlijk ook. Het grappige is dat Dijsselbloem pas benoemd is als de geschikte kandidaat, maar eigenlijk nog helemaal niet zoveel ervaring heeft", zegt Jürgens.
Rechtlijnige harde koers
Volgens de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung heeft de PvdA'er in zeer korte tijd zo'n goede naam opgebouwd bij zijn collega's in de eurogroep dat hij het stokje van de Luxemburger mag overnemen. Half januari wordt in Brussel formeel de nieuwe voorman van de eurogroep gekozen.
Duitse media roemen Dijsselbloem en zijn rechtlijnige harde koers van bezuinigingen. Ook nationaliteit speelt een rol bij de keuze voor de Nederlander. "Ook nu de Nederlandse economie in zwaar vaarwater is, staan het land en de regering voor een solide koers'', stelt de toonaangevende Frankfurter Allgemeine Zeitung vast.
Onbeschreven blad
Voor de Tageszeitung speelt ook de afkomst van Dijsselbloem een belangrijke rol. "Internationaal is hij tot nog toe een onbeschreven blad, wat zijn rol als internationale bemiddelaar kan vergemakkelijken wanneer de rol van eurogroepvoorzitter dat ook toestaat'', aldus de krant.
Volgens de Frankfurter Rundschau heeft Dijsselbloem ook veel te danken aan zijn voorganger Jan-Kees de Jager. "Zijn christendemocratische voorganger ontpopte zich bij de euroredding tot een éminence grise van het Europese crisismanagement.'' Zijn onervaren opvolger profiteert van de koers die de Jager vaststelde. "Een late beloning voor de calvinistische deugd'', stelt de krant vast.
De Duitse omroep ARD stelde eind vorige week al vast dat Dijsselbloem Juncker op zal gaan volgen.
Weinig kandidaten
Volgens Sylvester Eijffinger, hoogleraar financiële economie aan de Universiteit van Tilburg, staat Dijsselbloem zo hoog op het lijstje omdat zij willen dat het een minister van Financiën of een premier uit een triple A-land wordt. En omdat die wens er is, blijven er maar weinig kandidaten over. "Want de Finnen hebben al de supercommissaris van begrotingszaken Olli Rehn. De Luxemburgers zijn net aan de beurt geweest en de Duitsers kunnen niet door hun dominante positie."