Nieuws16 dec '12 20:56Aangepast op 18 dec '12 14:11

Dijsselbloem in Duitsland: de do's and dont's

Auteur: Melvin Captein

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem gaat morgen op bezoek bij zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble. Wat moet hij vooral doen en wat vooral laten bij de ervaren politicus?

BNR's Harmen van der Veen sprak er over met Axel Hagedorn, advocaat internationaal ondernemersrecht. Volgens hem gaat het bezoekje aan Schäuble geen gemoedelijk potje keuvelen worden. "Het is niet iemand die bekend staat om zijn gezelligheid. Maar hij heeft wel een mening en is niet bang die te verkondigen". Dat kon de heel de wereld zien toen Schäuble zijn persvoorlichter ten overstaan van een volle zaal journalisten uitkafferde, omdat hij vond dat die zijn werk niet goed had gedaan. Dijsselbloem is dus gewaarschuwd.

Tutoyeren
Hagedorn heeft wel een tip voor Dijsselbloem: even bellen met zijn collega-minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken. Die spreek niet alleen zijn talen goed maar heeft ook ervaring met minister-onderonsjes in Duitsland. Hij ging al twee maal op bezoek bij Guido Westerwelle, BuZa-minister bij onze oosterburen. Dat ging er volgens Hagedorn gemoedelijk aan toe: "Die tutoyeerde Timmermans meteen. Dat laat zien dat ze in een korte termijn al een goede band hebben opgebouwd en ze goed met elkaar kunnen opschieten."

Tutoyeren kan Dijsselbloem bij zijn eerste bezoek beter nog maar even nalaten. Of hij überhaupt Duits gaat spreken is nog de vraag. Morgen weten we meer als onze minister aanschuift bij zijn Duitse evenknie.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen