Nieuws29 dec '12 09:39Aangepast op 29 dec '12 18:59

Ministerie Infrastuctuur wil van Ierland opheldering over Ryanair

Auteur: Fleur de Bruijn

Wat vier piloten teweeg kunnen brengen, bleek vrijdag: Ryanairvliegers klapten bij KRO’s Reporters uit de school, het CDA eiste een onderzoek, maar de minisister wijst naar Ierland.

Vier piloten van de luchtvaartmaatschappij Ryanair vertelden vrijdagavond bij KRO’s Reporter dat ze regelmatig met te weinig brandstof vliegen. De piloten luiden naar eigen zeggen de noodklok in de hoop dat er niet eerst een ongeluk nodig is om ernstige misstanden bij de luchtvaartmaatschappij op te lossen. Bij Ryanair zelf hoeven ze niet aan te kloppen, aldus de piloten, want daar houden ze niet zo van kritiek.

Onderzoek
In een reactie noemden de Europese organisatie voor verkeersvliegers (ECA) en de Nederlandse vereniging voor verkeersvliegers het nieuws respectievelijk verontrustend en schokkend. Het CDA eiste bij monde van Kamerlid Sander de Rouwe dat de staatssecretaris van Infrastructuur (Mansveld) drie eerdere incidenten met vliegtuigen van Ryanair nader onderzoekt.

Valencia
De incidenten hadden alle drie plaats op 26 juli in Valencia. De Ryanair-vluchten waren als gevolg van slechte weersomstandigheden omgeleid vanuit de luchthaven van Madrid, waar de toestellen oorspronkelijk hadden moeten landen. De vliegtuigen mochten vervolgens voor hun beurt in Valencia een landing uitvoeren, nadat de piloten aangaven dat hun brandstof aan het opraken was.

In een reactie aan BNR liet het ministerie van Infrastructuur en Milieu vrijdagavond na de uitzending van Reporter weten dat ‘de gemelde cases in Valencia zijn onderzocht door de Spaanse luchtvaartinspectie en dat deze geen aanleiding gaven tot ingrijpen’.

Ierland
Het ministerie zegt in haar reactie dat er internationaal is vastgelegd dat het land waar een luchtvaartmaatschappij is gecertificeerd eerstverantwoordelijk is voor de controle, in het geval van Ryanair is dat Ierland. “We hebben contact gezocht met de Ierse autoriteiten over dit onderwerp. Zij zullen met een reactie komen. Ook is er een onderzoeksrapport opgesteld door de Ieren, dit hebben we opgevraagd zodat we het kunnen bestuderen,” aldus het ministerie.

Luchtvaartinspectie
Over de minimaal vereiste hoeveel brandstof in vliegtuigen zegt het ministerie tot slot: “Er is wettelijk vastgelegd dat zelfs als een vliegtuig naar een andere luchthaven moet uitwijken er voldoende reserve kerosine moet zijn om 45 minuten in de lucht te blijven. De luchtvaartinspecties zien er op toe dat de wettelijke normen worden gehandhaafd.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen