RvC Slotervaartziekenhuis schorst bestuursvoorzitter Erbudak
Bestuursvoorzitter Aysel Erbudak is door de Raad van Commissarissen van het Slotervaartziekenhuis geschorst.
Dit heeft een voorlichter aan BNR bevestigd. Erbudak moet voorlopig thuis blijven omdat ze zonder overleg binnen het ziekenhuis met onder andere Achmea heeft onderhandeld over de inkoop van zorg.
Die gesprekken liepen op niets uit, mede omdat Erbudak van de zorgverzekeraar een hogere vergoeding eiste dan andere ziekenhuizen. Volgens de verzekeraar wil het Slotervaartziekenhuis harder groeien dan nodig is, wat zou leiden tot een onaanvaardbare stijging van de premies. Bestuursvoorzitter Erbudak bestrijdt die lezing. Zij zegt dat de zorgverzekeraar grote financiële risico’s op het gebied van dure geneesmiddelen bij het ziekenhuis wilde neerleggen en dat ze daar niet mee kon instemmen.
Het conflict tussen het ziekenhuis en de verzekeraar leidde ertoe dat voor het eerst in de geschiedenis een zorgverzekeraar een ziekenhuis helemaal niet contracteert. Wat inhoudt dat Achmea weigert de kosten te vergoeden die patiënten maken in het Slotervaartziekenhuis. De verzekeraar liet in de tussentijd laten weten in schrijnende gevallen behandelingen toch te gaan vergoeden.
Onderhandelingen weer opstarten
Achmea maakte na de schorsing van Erbudak bekend de onderhandelingen met het Slotervaartziekenhuis weer op te starten, maar doet geen mededelingen over de inhoud van de gesprekken.
"Alle initiatieven die we in gang gezet hebben om klanten en zorgaanbieders te informeren en te helpen met betrekking tot het niet contracteren van het Slotervaartziekenhuis blijven gewoon doorgaan", meldt de zorgverzekeraar.
Geen reactie van Erbudak
Erbudak zelf gaf te kennen niet te willen reageren op de kwestie. Maar een bekende geeft aan dat ze "conflictueus" is. De bron geeft aan dat het jammer is, want Erbudak zou de juiste structuur hebben voor de organisatie en dat dit onvermijdelijk was; "one day is payday". "Ze heeft dat ingedutte Slotervaart wel op de rit gekregen na 25 jaar verlies", aldus de bron.
Menzis en CZ
Met zorgverzekeraar Menzis kwam Erbudak wel tot overeenstemming, terwijl de onderhandelingen met CZ nog in volle gang zijn. Topman Wim van der Meeren van de zorgverzekeraar zei over de moeizame onderhandelingen eerder op BNR dat er duidelijke grenzen zijn aan het bedrag dat CZ wil betalen. "Wij zijn nog volop in onderhandeling. Dat valt nog niet mee, maar Menzis is er ook uitgekomen. Erbudak praat altijd over de macht van de zorgverzekeraars, dat is wel humor."
Erbudak besloot als enige het akkoord met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen niet te onderschrijven, waarin is afgesproken om de groei van de zorg te beperken. Maar dat geeft haar volgens Van der Meeren niet het recht om zich te onttrekken aan 'de problemen die de zorgsector collectief moet tackelen'. De Slotervaart-directrice riep patiënten zelfs op om een petitie te tekenen voor een vrije artsenkeuze, die in een voorgenomen wetswijziging verder zou worden beperkt in het basispakket.
Dit solistische handelen werd Erbudak door de Raad van Commissarissen niet in dank afgenomen.