Nieuws5 mrt '13 05:38

Robert M. opnieuw voor de rechter

Auteur: Fleur de Bruijn

Robert M., middelpunt van één van de schokkendste zedenzaken uit de Nederlandse geschiedenis, moet vanaf dinsdag in hoger beroep terechtstaan voor het gerechtshof in Amsterdam.

Speciaal voor dit proces wordt het nieuwe onderkomen van het hof aan het IJ, dat de poorten officieel pas in april opent, in gebruik genomen. Het gerechtshof heeft voor het hoger beroep in totaal 10 dagen uitgetrokken.

Er zijn 3 dagen uitgetrokken voor het spreekrecht van de ouders van de slachtoffertjes. Die zittingen vinden achter gesloten deuren plaats. Volgens de huidige planning zal het Openbaar Ministerie (OM) op 26 maart de strafeisen bekendmaken.

Richard van O.
Ook M.’s echtgenoot, Richard van O., moet voor het hof verschijnen. De rechtbank veroordeelde M. vorig jaar tot 18 jaar gevangenisstraf en tbs, wegens seksueel misbruik van 67 kinderen. Van O. kreeg zes jaar voor de ondersteuning die hij zijn partner bij het misbruik gaf. Beiden verzetten zich tegen hun rechtbankvonnis en hebben hoger beroep aangetekend, evenals het OM.

M. schold rechter Frans Bauduin uit toen deze het vonnis voorlas. Ook gooide hij water naar de magistraat.

Pedofielennetwerken
M. misbruikte de kinderen in de Amsterdamse crèches waar hij werkte en tijdens oppas-sessies bij mensen thuis of in zijn eigen woning in Amsterdam-West. In een aantal gevallen ging het om baby’s. In een enkel geval liet hij kinderen door een ander misbruiken.

De in Letland geboren M. werd in december 2010 gearresteerd, nadat de Nederlandse politie hem via een Amerikaans onderzoek op het spoor was gekomen. De zaak leidde vervolgens tot een stortvloed aan onderzoeken en arrestaties, wereldwijd. In Nederland werden enkele contacten van M. opgepakt en veroordeeld. M. onderhield veelvuldig contacten in ondergrondse pedofielennetwerken op internet. Hij verspreidde beelden van door hemzelf gepleegd misbruik. De politie verrichtte een enorm digitaal onderzoek.

Pieter Baan Centrum
Gebleken is dat M. 7 dagen per week vrijwel dag en nacht bezig is geweest met het plannen, voorbereiden en uitvoeren van het misbruik. Op zijn computers werd een overweldigende hoeveelheid beeldmateriaal van misbruik gevonden, gepleegd door hemzelf en door anderen.

M. wilde niet meewerken aan een onderzoek in de gedragskundige observatiekliniek van justitie, het Pieter Baan Centrum. Toch kwamen deskundigen daar tot de conclusie dat M. langdurig gedwongen verpleegd moet worden in een tbs-kliniek. M. is bang dat hij daar nooit meer uitkomt. Voor hem was het opleggen van tbs een van de redenen om in hoger beroep te gaan. Inmiddels is er nieuw onderzoek gedaan naar de psyche van M., op voordracht van zijn advocaten. Daaraan heeft hij wel meegewerkt. Dit rapport is klaar, maar de uitkomsten ervan zijn nog niet bekend.

Lees hier het chronologische overzicht van de Amsterdamse zedenzaak.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen