Nieuws6 mrt '13 12:10Aangepast op 6 mrt '13 16:41

Europese Commissie bekijkt steun Eindhoven aan PSV

Auteurs: Anne-Greet Haars en Thijs Baas

Brussel wil meer weten over de financiële steun die voetbalcub PSV heeft gekregen van de gemeente Eindhoven. De Europese Commissie heeft ook twijfels over de financiële hulp aan vier andere voetbalclubs.

In 2011 kocht Eindhoven voor bijna 48,1 miljoen euro de voetbalgronden van de club en gaf deze in erfpacht weer aan PSV. Deze steun zou mogelijk in strijd zijn met Europese regels voor staatssteun.

Belastingbetaler
Staf Deplá, wethouder in Eindhoven, is zich van geen kwaad bewust. "Toen wij de koop aan het voorbereiden waren, was een van de uitgangspunten dat de Eindhovense belastingbetaler er niets van zou merken én dat we ons zouden houden aan de regels voor staatssteun vanuit Europa. We hebben vooraf uitdrukkelijk uitgezocht wat de eisen zijn om geen staatssteun te verlenen en we hebben ons daaraan gehouden."

Er kan sprake zijn van staatssteun als te weinig wordt betaald voor die grond of als de gemeente te weinig huur vraagt van PSV. "Bij koop tegen marktconforme prijzen is volgens ons geen sprake van staatssteun. Na een klacht van een bewoner heeft de Europese Commissie nadere informatie opgevraagd en op basis van die informatie hebben ze de conclusie getrokken om nader onderzoek te doen."

Voordat de koop werd gesloten deed de gemeente onderzoek naar de Europese eisen. Nadat de gemeenteraad akkoord was gegaan kwamen er pas vragen en werd de bewuste klacht ingediend, benadrukt Deplá. "Wij zijn blij dat dit onderzoek gebeurt. We dachten dat dit goed was; we doen als Eindhoven vaker aankopen en dan doen we netjes onderzoek of het geen verboden staatssteun is."

"We leggen dergelijke maatregelen nooit voor als we denken dat er geen aanleiding is. Het punt is dan dat we geen twee jaar hadden kunnen wachten voordat de eerste fase van de klacht en het onderzoek gedaan is. Als wij iets marktconforms doen melden we zoiets niet. PSV bindt zich aan de fair play-regels van de UEFA en die dingen samen geven ons vertrouwen voor de toekomst."

Andere clubs
De Commissie neemt ook de steun van gemeentes aan voetbalclubs NEC, MVV, Willem II en FC Den Bosch onder de loep. Hier gaat het om enkele miljoenen. Zo kocht Nijmegen voor NEC een claim af voor 2,2 miljoen euro. Maastricht schold een vordering van 1,7 miljoen euro op MVV kwijt en kocht daarnaast het stadion voor 1,85 miljoen euro. Iets soortgelijks gebeurde er in Den Bosch. Er werd afgezien van een vordering van 1,65 miljoen euro en het trainingscomplex werd gekocht door de gemeente voor 1,4 miljoen euro.

De huur van het stadion van Willem II werd door de gemeente Tilburg verlaagd. Volgens de commissie bedraagt het voordeel voor de club 2,4 miljoen euro.

Twijfel
Europees commissaris Joaquin Almunia (Mededinging) zegt te twijfelen of de steun van de gemeente volgens de regels is. "Ik ben er van overtuigd dat profclubs goed moeten worden gerund en dat zij niet bij de belastingbetaler moeten aankloppen als zij financieel in de problemen komen.''

De gemeente Tilburg werkt mee aan het onderzoek en wacht de uitkomst af. "We zijn niet geschrokken, we waren min of meer voorbereid'', laat een woordvoerder weten.

Afwachten
Betrokken gemeenten wachten de uitkomsten van het onderzoek af. De klachten van burgers zijn bekend, zeggen ze.

Wethouder Staf Depla van Eindhoven ziet het onderzoek naar de aankoop van de grond van PSV met vertrouwen tegemoet. "Bij de voorbereiding is rekening gehouden met Europese regels. We hadden de grond niet gekocht als de koop niet aan de regels zou voldoen.''

Volgens de gemeente Nijmegen betreft de kwestie die Brussel gaat onderzoeken één klacht van één burger over een oudere zaak. Dat er was geklaagd was bij de gemeente bekend. De gemeente wacht het oordeel van de EU over de zaak rustig af, laat een woordvoerster weten.

Vitesse
Brussel concludeert ook dat de maatregelen van de gemeente Arnhem voor Vitesse geen staatssteun waren. Arnhem handelde volgens een formele procedure van surseance van betaling.

Brussel is op deze zaken gesprongen na klachten van burgers.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen