Benzine in verhouding nog nooit zo duur
Nog nooit waren Nederlanders zo'n groot deel van hun inkomen kwijt aan een volle tank. Dat blijkt uit berekeningen van het Financieele Dagblad.
Zelfs tijdens de oliecrisis begin jaren zeventig was benzine beter betaalbaar. De kleine pomphouder profiteert hier het meeste van. Zijn omzet stijgt omdat wij nog harder op zoek gaan naar goedkopere benzine.
Het FD concludeert dit aan de hand van berekeningen, gebaseerd op cijfers van de branchevereniging Bovag en het Centraal Planbureau.
Vaste verhouding de deur uit
De prijs van een liter benzine bereikte in de nacht van donderdag op vrijdag een nieuw record van 1,884 euro per liter. Dat
brandstofprijzen stijgen is niets nieuws. Maar tot voor kort volgden ze steeds
ongeveer het inkomen van de Nederlanders. In 1973 kostte een liter benzine
bijvoorbeeld 36 cent en lag het modaal inkomen op 8000 euro per jaar. In 2001
was de benzineprijs veel hoger, maar wie een modaal inkomen verdiende, kreeg
naar verhouding evenveel benzine voor zijn geld.
Die vaste verhouding lijkt nu te zijn verlaten. Vooral dit jaar is de prijs veel harder opgelopen dan het modale inkomen. Wie nu zijn tank vult, is bijna een kwart meer van zijn inkomen kwijt dan wat jarenlang normaal was.
Oorzaak prijsstijging
De stijgende benzineprijs heeft verschillende oorzaken. Een ervan is dat er meer vraag naar olie is uit opkomende economieën. Maar de zwakke euro is ook een belangrijke oorzaak. Want een hoge olieprijs komt daardoor harder aan bij consumenten die hun brandstof in euro's moeten afrekenen, meldt het FD.
Lees hier het hele artikel op FD.nl