Nieuws4 mei '12 17:48

PvdA krijgt advies van president Rekenkamer

Auteur: Harmen Simon Teunis

Saskia Stuiveling, president van de Algemene Rekenkamer, gaat de PvdA adviseren bij het opstellen van het programma voor de Tweede Kamerverkiezingen in september.

De commissie zal worden geleid door Marco Florijn, wethouder in Rotterdam.

De andere schrijvers van het programma zijn fractievoorzitter, politiek leider en lijsttrekker Diederik Samsom, partijvoorzitter Hans Spekman, Kamerlid Jeroen Dijsselbloem, internationaal secretaris van het partijbestuur Kirsten Meijer, directeur van de Wiardi Beckman Stichting Monika Sie en gemeenteraadslid Vera Tax uit Venlo.

Vreemde situatie
VVD-Tweede Kamerlid Mark Harbers vindt advisering door Stuiveling vreemd. "Opmerkelijk dat ze kiest voor zo'n actieve rol. Dat had ze beter niet kunnen doen."

Hij noemt haar adviseurschap "niet goed voor het beeld van onafhankelijkheid van de Rekenkamer, een van de Hoge Colleges van Staat". Verboden is het niet wat Stuiveling doet, geeft Harbers toe. "Maar ze is voor het leven benoemd. Dat vraagt extra prudentie."

Slechts een adviesfunctie
Een woordvoerder van de Rekenkamer stelt namens Stuiveling in een reactie dat zij geen lid is van de programmacommissie en slechts adviseert. Dat is voor haar een "wezenlijk onderscheid". Stuiveling bepaalt niet wat de commissie opschrijft en is ook niet verantwoordelijk voor het eindresultaat.

PvdA-lid
Bovendien is bekend dat Stuiveling PvdA-lid is (ze was begin jaren tachtig kort staatssecretaris voor die partij) en heeft ze de PvdA sinds ze president van de Rekenkamer is wel vaker ad hoc geadviseerd, aldus de woordvoerder. "Meerdere leden van het college van de Rekenkamer hebben al tientallen jaren een politieke achtergrond. Dat gaat prima samen met het werk bij de Rekenkamer."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen