Nieuws24 dec '12 13:53

Rajoy stelt groei Spaanse economie uit

Auteur: Mijke Hurkx

De Spaanse premier Rajoy stelt de verwachting voor economische groei in het land bij. In een interview met de regeringsgezinde krant El Mundo zegt hij dat het pas in 2014 economisch beter gaat, in plaats van in 2013.

In dit interview rept Rajoy met geen woord over 2013. Blijkbaar is de premier inmiddels wat minder hoopvol gestemd. En dan is het nog maar de vraag of het de Spaanse regering lukt in 2014.

Opvallende uitspraak
De uitspraak over groei in 2014 is opvallend, omdat Rajoy tot 2014 150 miljard moet bezuinigen. Volgens correspondent Lex Rietman is onduidelijk hoe de premier die bezuinigingen wil combineren met groei. "Hij heeft veel bezuinigd en een bezuiniging is geen hervorming. Het woord 'hervorming' zegt het al; je gaat iets op een andere manier vormgeven, met een visie om er in de toekomst beter op te worden. En daar geeft Rajoy in dit interview bitter weinig blijk van."

Werkloosheid
De Spaanse minister van economie De Guindos beloofde eerder dat de economie aantrekt in de tweede helft van 2013. "2013 staat om de hoek en de groei wordt vrolijk doorgeschoven naar een jaar later", zegt Rietman. De Spaanse premier Rajoy kwam een jaar geleden aan de macht met het verhaal dat de werkloosheid de schuld was van de socialistische premier Zapatero. "Na een jaar Rajoy is de werkloosheid in Spanje flink is toegenomen, bijna op de grens van 6 miljoen", vervolgt hij.

Hervorming, hoe?
En dan moet er worden hervormd. Rajoy heeft het over stimuleringsmaatregelen. Maar hoe dan, met al die bezuinigingen op het programma? "Als hij een idee had, zou ik niet weten waarom hij het in dit interview vaag houdt. Als we heel eerlijk zijn, lijkt het erop dat er maar bitter weinig ruimte is voor hervorming. Rajoy geeft ook weinig blijk van een visie. Sommige andere landen hebben toen zij in problemen zaten, het onderwijs en onderzoek gestimuleerd. Daar moet je het van hebben in de toekomst en juist daar heeft Rajoy gigantisch in gesneden."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen