Nieuws23 apr '13 17:19Aangepast op 23 apr '13 17:46

Weekers had 'liever eerder' willen weten van fraude

Auteur: BNR Webredactie

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën had "liever eerder" geweten van de omvangrijke fraude met toeslagen door Bulgaren. Om toekomstige fraude te voorkomen, wil hij de controle aan de poort flink aanscherpen.

Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer, stelt Weekers dat hij eerder in actie had kunnen komen, als hij eerder van de fraude had geweten.

Weekers gaf aan dat hij van de fraude door Bulgaren in Rotterdam pas vorige week op de hoogte was gesteld door KRO Brandpunt, dat er zondagavond over berichtte. Ambtenaren van de Belastingdienst waren er vorig jaar mei al van op de hoogte, maar meldden het niet bij het ministerie van Financiën.

"Er zijn meer dan 5000 fraudesignalen die de Belastingdienst oppikt'', zei Weekers. Pas bij structurele patronen moeten ambtenaren hem waarschuwen. "Ik had het graag geweten, maar het is niet zo dat dit per se op mijn bureau had moeten belanden.'' De Kamer wil van Weekers woensdag in een Kamerbrief horen wat er wanneer precies bekend was over de Rotterdamse fraude.

Zo snel mogelijk strengere aanpak
Weekers beloofde de Kamer dat hij zo snel mogelijk met een strengere aanpak komt van dergelijke fraude. Hij wil dat tegengaan door vóór het uitbetalen van huur- of zorgtoeslagen strenger te controleren. Weekers moet daarvoor ook overleggen met de ministers van Binnenlandse Zaken, Sociale Zaken en Volksgezondheid. Hij wil binnen 3 weken de Kamer daarover een nieuw plan sturen.

De "onorthodoxe maatregelen'' die nodig zijn om het toeslagensysteem fraudebestendiger te maken, kunnen er toe leiden dat mensen soms langer moeten wachten op de toeslagen waar ze recht op hebben, zei Weekers. "Maar ik wil de controle aan de poort fors aanscherpen."

Geschokt over de omvang
Kamerleden waren net als Weekers geschokt over de omvang van de fraude en het gemak waarmee de Bulgaren de toeslagen binnensleepten. De twee hoofdverdachten zijn dinsdag opgepakt.

De VVD noemde de fraude onacceptabel, de PvdA noemde het diep triest. De PVV waarschuwde voor het 'rampjaar' 2014, als de Nederlandse grens opengaat voor werknemers uit Bulgarije en Roemenië. Die zullen met bus-, trein- en vliegtuigladingen vol naar Nederland komen om "onze toeslagenpot te plunderen'', zei Kamerlid Roland van Vliet.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen