Nieuws5 mrt '13 22:58Aangepast op 6 mrt '13 06:45

Hugo Chávez overleden

Auteur: Anne-Greet Haars

De Venezolaanse president Hugo Chávez is overleden. Hij overleed dinsdagavond in een militair ziekenhuis in Caracas aan kanker.

Hij onderging zaterdag nog een zware chemokuur. Chávez had ademhalingsproblemen en een ernstige luchtweginfectie. Hij was 58 jaar.

"Chávez is al sinds 1999 aan de macht. Ondanks zijn totalitaire stijl van leidinggeven, heeft hij ook veel betekend voor het arme volk van Venezuela. Hij heeft bijvoorbeeld gezorgd voor onderwijs, goede zorg en kleine boeren land gegeven. Mensen aanbidden hem echt", vertelt BNR's correspondent Arjan Meesterburrie.

En dit geldt voor groot gedeelte van Zuid-Amerika, weet Meesterburrie. "Een groot deel deel van Latijns-Amerika, Argentinië, Brazilië, Bolivia en Ecuador, is na Chávez linksaf geslagen. De reacties zijn dat het een belangrijke leider en grote vriend voor het hele continent is geweest."

Meesterburrie noemt de reactie van de Argentijnse President Cristina Fernández de Kirchner als voorbeeld. "Zij heeft 2,5 jaar geleden zelf haar man verloren aan kanker en nu reageert ze: 'Ik ben na mijn man, opnieuw een man kwijtgeraakt'. Hij is meer dan een politieke vriend."

Rouw
Rouwende aanhangers gingen dinsdag de straten op om hun verdriet te uiten over het verlies van hun socialistische leider. Ze riepen leuzen als ‘Chávez leeft voor altijd!’ en ‘De strijd gaat door!’. In de VS gingen Venezolanen juichend de straat op, ze zien nu kans op verandering.

Herverkiezing
In oktober won Chávez nog een herverkiezing voor een derde termijn van zes jaar, nadat hij aangaf helemaal genezen te zijn. Maar hij was zo ziek dat hij niet geïnaugureerd kon worden in januari. Op 10 december 2012 trad hij voor het laatst in het openbaar, toen hij naar Cuba vloog voor zijn vierde operatie sinds juni 2011. Voordat hij vertrok riep hij alle kiezers nog op om op Maduro te stemmen, in het geval hij zijn termijn niet af zou kunnen maken.

Stembus
De inwoners van Venezuela zullen volgens Jaua binnen dertig dagen naar de stembus worden geroepen. Tot die tijd treedt de Venezolaanse vice-president Nicolás Maduro op als waarnemend president. Maduro is bij de presidentsverkiezingen de kandidaat van Chávez’ Verenigde Socialistische Partij. Hij werd eind vorig jaar door Chávez aangewezen als zijn opvolger.

Hele wereld steunbetuigingen
Vanuit de hele wereld stuurden leiders steunbetuigingen naar Venezuela. De Surinaamse president Bouterse noemde Chávez zijn "grote vriend en strijder van het Venezolaanse volk''. Ook de Amerikaanse president Barack Obama sprak zijn steun uit aan het Venezolaanse volk. Hij zei ook dat de VS in deze uitdagende tijd belangstelling hebben in het ontwikkelen van een constructieve relatie met de Venezolaanse regering.

Hervorming en polarisering
Nadat Chávez twee jaar in de gevangenis zat voor het leiden van de mislukte coup van 1992, ging hij in 1998 weer in de politiek. In dat jaar won hij de presidentsverkiezingen. Bij zijn aantreden als staatshoofd in 1999 beloofde hij de armoede te bestrijden en de corruptie aan te pakken.

Hij hervormde en polariseerde de Venezolaanse politiek ingrijpend. Hij werd geïnspireerd door de toenmalige Cubaanse president Fidel Castro en maakte toegang tot scholing, gezondheidszorg en voedsel voor arme burgers een speerpunt van zijn coalitie. Daarnaast nationaliseerde hij meer dan duizend bedrijven en hun bezittingen. De theorieën van Simón Bolivar, die in de 19e eeuw tegen het imperialisme streed, legden de basis voor zijn socialistische gedachtegoed. Hij won drie herverkiezingen in 12 jaar tijd.

Toespraken
Net als zijn leermeester Castro, kon Chávez zijn volgers boeien. Zelfs tijdens zes uur lang durende monologen. Tijdens deze toespraken zong hij, uitte hij kritiek op zijn ministers omdat zij onefficiënt te werk zouden gaan, en vertelde hij over zijn ervaringen als leider van een bataljon tanks. Meestal tot grote woede van zijn tegenstanders, die in protest op potten en pannen sloegen en hem beschuldigden van het invoeren van communisme.

Een van zijn beroemdste 'optredens' was in 2006, toen hij de Verenigde Naties toesprak en de toenmalige president George W. Bush de duivel noemde en zei dat het podium waar Bush een dag eerder sprak nog rook naar sulfur. Bush sprak volgens Chávez alsof hij de wereld bezat.

Chávez is geboren op 28 juli 1954 Sabaneta, een klein stadje in het westen van het land.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen