Nieuws7 feb '13 11:37

Presentatie Iraanse 'JSF' leidt tot scepsis

Auteur: BNR Webredactie

De presentatie van Irans eigen 'JSF', de Qaher F313, begin deze maand leidt tot veel scepsis bij westerse waarnemers.

Wetenschap en technologie springen in Iran van hoogtepunt naar hoogtepunt volgens de staatsmedia. President Mahmoud Ahmadinejad zei dat het nieuwe gevechtsvliegtuig aantoont dat zijn land "vastberaden is wetenschappelijke toppen te bedwingen''. Hij heeft de smaak te pakken en kondigde recent zelfs aan dat hij de eerste Iraanse astronaut wil worden.

Begin deze maand ging hij kijken naar de Iraanse stealth fighter die hij "een van de meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen ter wereld'' noemde. Het vliegtuig is alleen in een hal getoond en er zijn geen beelden openbaar waarop de Qahar opstijgt of landt. De tv toonde het toestel kennelijk vliegend, maar luchtvaartdeskundigen betwijfelen of het toestel de lucht in kan.

Vliegtuig is af
Het is niet bekend hoe lang er aan gewerkt is, maar hij is af volgens de Iraanse autoriteiten. Maar westerse media geloven dat niet.

"Het lijkt erop dat het lawaai gaat maken en gaat trillen als je er een muntje ingooit'', aldus een Australische defensiespecialist. Het Amerikaanse blad Foreign Policy kijkt ook met ongeloof naar de Qaher: Het ziet er naar uit alsof de Iraniërs wat elementaire apparatuur en een schietstoel in een kuip hebben gezet, waarvan ze dachten dat die er wel 'stealthy' uitzag.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen