Nieuws11 mei '12 06:09Aangepast op 11 mei '12 09:51

Delta Lloyd zegt het als eerste: woningmarkt is gevaarlijk

Auteur: Fleur de Bruijn

Delta lloyd geeft bijna alleen nog maar een hypotheek als er een nationale hypotheekgarantie aan gekoppeld is. De bankverzekeraar verhoogt daarmee de druk op de Nederlandse schatkist.

Dit schrijft het Financieele Dagblad vrijdag. De krant sprak onder meer met Niek Hoek, topman van Delta Lloyd. Hoek gaf onomwonden toe dat Delta Loyd door de druk op de woningmarkt voorzichtiger wil beleggen. “Voor Delta Loyd is dit natuurlijk ook gewoon een belegging,” aldus Cor de Horde, redacteur van het Financieele Dagblad tegen BNR.

Delta Lloyd gaat daarmee lijnrecht in tegen het beleid van de toezichthouder. Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank, pleit voor het verlagen van druk van de Nationale Hypotheekgarantie (NHG) op de schatkist.

Het is voor het eerst dat een geldverstrekker openlijk aangeeft de situatie op de Nederlandse woningmarkt gevaarlijk te vinden.

Zekerheid
De hypotheekgarantie is ooit bedoeld om de beginnende huizenkoper zekerheid te bieden. Maar NHG biedt ook de bank veel meer zekerheid. Als iemand niet aan zijn maandlasten kan voldoen en een gedwongen verkoop levert te weinig op, draagt de organisatie achter de NHG, het waarborgfonds, de restschuld.

Het aantal mensen die een hypotheek heeft met hypotheekgarantie, is enorm opgelopen sinds de crisis, van 30/40 procent naar 80 procent en dat is een groot risico. In de pot van het NHG zit met 700 miljoen euro normaal meer dan voldoende geld, maar de totale hypotheekschuld is 130 miljard. Specialisten zeggen dat het reëel is om aan te nemen dat 10 procent van de huizenbezitters niet kan voldoen aan zijn verplichtingen en dit kost de staat vervolgens 10 procent van de waarde van het huis: een simpele rekensom leert dat de staat dan 13 miljard zou moeten betalen.

Harde eis
Delta Lloyd zegt overigens dat het geen harde eis is dat mensen een hypotheek afsluiten met NHG. Maar de tarievenlijst van Delta Lloyd leert anders: “je bent een dief van je eigen portemonnee als je grote hypotheek wilt zonder NHG”, aldus De Horde. Klanten krijgen een rentekorting van 0,55 procent. Overigens geldt dit alles niet voor klanten die (veel) eigen geld meenemen. En geldt dit ook voor mensen die ergens anders een hypotheek afsluiten met een NHG.

Maar als het aantal hypotheken met een NHG is gestegen van 30/40 procent naar 80 procent is Delta Lloyd natuurlijk niet de enige bankverzekeraar die –om welke reden dan ook- steeds vaker een hypotheek met NHG verschaft. ING en Rabobank zeggen tegen het Financieele Dagblad dat het beleid rond het NHG en het meebrengen van eigen geld niet is veranderd.

Spagaat
Voor individuen is een NHG-hypotheek natuurlijk erg interessant, maar het risico op lange termijn is ook erg groot. Dat zorgt voor een spagaat, zegt De Horde. “De individuele wens is de laagste hypotheekrente en die krijg ik met NHG. In het stemhokje denk ik aan het collectief en wil ik af van NHG.”

Volgens hem is het overigens een slecht moment om de NHG af te schaffen: “De huizenmarkt staat al onder druk, en dan heb je nog het gemorrel aan de hypotheekrente en de AMF-norm waardoor mensen geen hypotheek kunnen krijgen, terwijl dat eigenlijk wel zou moeten.”

Klik hier om te luisteren naar FD-journalist Cor de Horde.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen