Nieuws8 mrt '12 12:51

Prijs financieel product transparanter

Auteur: Edme Koorstra

Banken en verzekeraars die een financieel product verkopen moeten de kosten voor advies afzonderlijk en rechtstreeks in rekening gaan brengen, zegt minister De Jager.

Op die manier wordt voor de klant duidelijker wat er precies betaald wordt voor het product enerzijds en het advies anderzijds.

Eerlijke concurrentie
Aanvankelijk zou deze verplichting alleen gaan gelden voor onafhankelijke financiële tussenpersonen, maar minister Jan Kees de Jager (Financiën) is bereid de regel ook toe te passen op banken en verzekeraars.

Tijdens een Kamerdebat over financiële regelgeving donderdag ging hij mee met deze wens van een groot deel van de Tweede Kamer. Op deze manier is er sprake van een eerlijkere concurrentie tussen beide beroepsgroepen, aldus De Jager.

Provisieverbod
De maatregel maakt deel uit van het plan voor invoering van een verbod op provisies bij financieel advies voor bijvoorbeeld hypotheken en pensioen- of levensverzekeringen. De Jager wil dat verbod in 2013 laten ingaan.

Het moet tegengaan dat adviseurs in de verleiding komen hun klant niet het beste advies te geven, maar dat waar ze zelf de meeste provisie aan overhouden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen