Nieuws12 mrt '13 08:53

VS breiden sancties tegen Noord-Korea uit

Auteur: BNR Webredactie

De Verenigde Staten hebben nieuwe sancties opgelegd aan Noord-Korea, op het moment dat de spanningen rond het stalinistische land oplopen.

De VS kondigden maandag (plaatselijke tijd) strafmaatregelen aan tegen een Noord-Koreaanse bank en vier individuen, als gevolg van een beslissing van de VN-Veiligheidsraad om de sancties op te voeren. Dat meldde de BBC dinsdag.

Dreiging
Noord-Korea dreigde vorige week met een 'preventieve nucleaire aanval' op de Verenigde Staten. Pyongyang reageerde daarmee op jaarlijkse legeroefeningen die de VS en het Zuid-Koreaanse leger momenteel in het buurland houden. Noord-Korea ziet de oefeningen als een opstap naar een kernoorlog.

De VN-Veiligheidsraad reageerde met de aankondiging van nieuwe sancties, waarop Noord-Korea het niet-aanvalsverdrag met Zuid-Korea opzegde. Het heeft ook de 'hotline' met Seoel, de militaire telefoonlijn voor contact tussen de Korea's, afgesneden.

Noord-Korea en Zuid-Korea zijn formeel nog altijd in oorlog. Na de Koreaanse oorlog van 1950 tot 1953 werd alleen een staakt-het-vuren gesloten, een vredesverdrag is er niet gekomen.

Gerelateerde artikelen