Nieuws11 mrt '13 23:29

Gokken op de paus: Bono staat op 1000 tegen 1

Auteur: Melvin Captein

Bij iedere verkiezing zijn er winnaars en verliezers, zo ook bij de verkiezing van de nieuwe paus. Maar niet alleen in Vaticaanstad waar vandaag het conclaaf begint. In Londen wordt druk gegokt voor wie de witte rook opgaat.

BNR-correspondent Lia van Bekhoven peilt op een gokkantoor in Noord-Londen of de vast klandizie van plan is een gokje te wagen wie de nieuwe paus wordt. De animo lijkt daar niet echt groot. "Ik gok niet op religie", zegt een gokker. "En ik houd het bij de honden", glimlacht een ander.

Maar het ene wedkantoor is het andere niet: in de rest van Groot-Brittanië worden er gokrecords gebroken als het gaat over de aanstelling van de nieuwe hoofdbewoner van het Vaticaan. "We verwachten dat dit het grootste niet-sport gerelateerde gokevenement in de historie van ons kantoor wordt", zegt een uitbater van gokketen Paddy Power.

Favorieten en outsiders
De favorieten zijn de Italiaan Angelo Scola (9/4), de Braziliaan Odilo Scherer (4/1), en de Ghanees Peter Turkson (9/2). Ook zijn er een paar gevaarlijke 'outsiders', waar veel geld mee te verdienen valt. Zo staat U2-zanger Bono genoteerd tegen een rating van 1000/1 en de Engelse professor Richard Dawkins tegen 666/1. "Daar hebben we al wat geld mee binnengehaald", aldus de uitbater.

Gokkers hoeven zich niet te beperken tot de naam van de nieuwe paus. Er kan ook gewed worden op de lengte van het conclaaf, de kleur ogen, de schoenmaat en de leeftijd van de paus. Voor gelovigen is het geen vergrijp om om de nieuwe aanvoerder van de katholieke kerk te wedden, aldus de uitbater. "Gokken is entertainment, geen zonde."

Gerelateerde artikelen