Nieuws17 mrt '13 10:20Aangepast op 17 mrt '13 10:40

Wiegel hamert opnieuw op tussenformatie

Auteur: BNR Webredactie

Oud-VVD-leider Hans Wiegel denkt dat het kabinet er niet aan ontkomt om te gaan onderhandelen met andere partijen, omdat Nederland anders weer naar de stembus zal moeten.

"Dit plan is niet van tafel. Hier gaat nog over worden gesproken'', zei Wiegel tegenover Eva Jinek in haar televisieprogramma. "Er gaan steeds meer stemmen op dat dit zo niet kan.''

Hij opperde eerder dat VVD en PvdA nog eens met CDA en D66 om de tafel zouden gaan. Premier Mark Rutte wees dat voorstel echter van de hand. Rutte zei toen dat "het normaal parlementair handwerk" is om te zoeken naar steun van oppositiepartijen.

Gezichtsverlies
Die afwijzing van Rutte was door Wiegel wel verwacht, omdat de coalitie gezichtsverlies zou lijden door hier zonder mopperen op in te gaan. "Maar misschien kan het gewoon nog wel'', stelde Wiegel over een tussenformatie. "Er gaan steeds meer stemmen op dat dit zo niet kan.''

Vleugellam
De VVD'er denkt dat Rutte geen goed verhaal heeft over de toekomst van Nederland, omdat de plannen van het kabinet nog niet zijn uitgewerkt. "Dat mis ik'', zei Wiegel. "En het deel dat wel concreet is uitgewerkt, kan niet rekenen op een meerderheid in de Eerste Kamer.'' Het kabinet is daardoor vleugellam, vindt Wiegel.

En: "Je hoort niets van het kabinet, je ziet niets van het kabinet. Het enige is dat ministers de Tweede Kamer in en uit hollen'', refereerde de VVD'er aan de overlegrondjes van bewindslieden met oppositiepartijen.

Gerelateerde artikelen