Nieuws4 mei '12 13:41Aangepast op 4 mei '12 18:06

Kroes wil geen derde termijn als commissaris

Auteur: Harmen Simon Teunis

Neelie Kroes wil geen derde termijn als Europees Commissaris. Ze zei dat vandaag aan het einde van een speech in Berlijn.

De VVD-politica is nu commissaris voor de Digitale Agenda (ICT en telecommunicatie). Kroes benadrukt dat ze voort wil maken met haar plannen; ze voelt zich niet geremd omdat ze geen rekening meer hoeft te houden met een "herverkiezing''.

"Er is nog een hele weg te gaan", zegt Kroes op BNR. "We zijn halverwege de termijn, dus nog tweeënhalf jaar." Maar er is volgens haar nog veel werk te verzetten in de tijd die over is. "We hebben veel haast om zaken die we onder handen hebben af te leveren. Ik heb gezegd dat het in deze termijn moet, want ik ambieer geen derde termijn."

Met concrete zaken het pand verlaten
Kroes benadrukt dat het veel tijd kost om besluiten om te zetten in wetgeving. "Ik wil niet met allerlei mooie geschreven teksten straks het pand verlaten maar met concrete zaken", aldus Kroes.

Copyright
Een van de zaken die veel tijd en moeite gaat kosten om af te ronden is bijvoorbeeld het copyright, ook al is dat een van de zaken die niet in handen is bij Kroes. "Dat moeten we regelen voordat het einde van deze commissie in zicht is. Het is dringend nodig, liever vandaag dan morgen."

Kroes: "Als we dat niet goed kunnen regelen, zit alles vast. Illegaal downloaden, de mogelijkheden die er zijn ook om bijvoorbeeld nieuwe ondernemingen te starten, hangen af van een aantal te regelen zaken. Dat is mijn hoofddoel op dit moment"

Economie stimuleren
De eurocommissaris heeft zich als doel gesteld om datgene te regelen waarmee de Europese burger gediend is maar ook waarmee de economie gestimuleerd wordt. En daar speelt de portefeuille van Kroes een heel belangrijke rol in.

"We piepen allemaal dat er onvoldoende economische groei en banen gerealiseerd worden. Het terrein waar dat absoluut kan en je bij wijze van spreken vandaag al banen kunt scheppen, is in die hele ict-wereld. We hebben straks in 2015 ten minste 700.000 nieuwe banen. Daar moeten we nu de mensen voor opleiden", aldus Kroes.

Moeder van het web
Kroes sloot de speech voor internetondernemers en bloggers af met de uitspraak dat zij graag als een moeder van het web zou willen worden gezien als zij ermee stopt. Ze verduidelijkt: “Dat ik in ieder geval een ontwikkeling die zoveel kansen geeft en zo dicht bij iedere burger staat, mee heb kunnen helpen ontwikkelen.”


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen