Nieuws11 jul '13 09:08Aangepast op 11 jul '13 14:53

'Nederlandse belbundels in verhouding duur'

Auteur: Harmen Simon Teunis

Belbundels in Nederland zijn in verhouding tot de bundels in de andere OESO-landen duur en je krijgt er weinig voor. Tot die conclusie komt Rudolf van der Berg, onderzoeker van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling, de OESO.

Van der Berg vergeleek ook zijn eigen abonnement in Parijs met abonnementen in Nederland en kwam er achter dat het verschil aanzienlijk is. "Ik betaal op dit moment 19,99 euro voor onbeperkt bellen naar 40 landen en 3 gigabyte aan data en onbeperkt sms'en."

Binnen de 34 OESO-landen, is Nederland een middenmoter, legt Van der Berg uit. "Vooral voor de duurdere abonnementen zit er nogal een verschil ten opzichte van de goedkopere landen, zoals Frankrijk, Oostenrijk, Israël maar ook bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk."

Regulering en concurrentie
Volgens Van der Berg zit de Nederlandse consument opgescheept met dure belbundels omdat het de actieve aanbieders in het land ontbreekt aan creativiteit. Consumenten kunnen daar zelf wel iets aan doen, zegt Van der Berg, maar regulering en concurrentie zijn volgens hem belangrijker. "Tele2 komt nu bijvoorbeeld weer naar de Nederlandse markt. In Frankrijk en in Israël kwamen er ook nieuwe aanbieders in de markt en die kwamen met heel innovatieve aanbiedingen met bijvoorbeeld onbeperkte belbundels erbij. En dat kon ook weer omdat de overheid de kosten van het bellen van het ene netwerken naar het andere netwerk zodanig naar beneden bracht dat die kosten te verwaarlozen waren in de business case."

Een andere opvallende uitkomst van het onderzoek is dat breedband internet nu eigenlijk overal beschikbaar is. “Vooral snel breedband wordt steeds meer aangeboden. Je ziet dat het internet wel groeit maar minder hard groeit dan in het afgelopen jaar. We worden niet overweldigd door een oneindige groei aan data. De groei neemt nu af naar 20 procent per jaar in plaats van de 100 procent die het een paar jaar geleden was. [...] "Het is belangrijk voor regelgevers om te weten dat de netwerken dus blijkbaar wel in staat zullen zijn om de groei aan data te kunnen houden en dat ze dus niet verzuipen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen