Nieuws5 aug '13 11:46

Duits onderzoek naar afluisterpraktijken

Auteur: BNR Webredactie

Het hoogste rechtscollege in Duitsland neemt geen genoegen met de antwoorden van Merkel en haar regering over het massaal afluisteren door Amerikaanse en Britse geheime diensten, en start met een vooronderzoek naar de afluisterpraktijken.

Binnenlandse veiligheidsdiensten en de verantwoordelijke ministeries moeten met meer informatie op de proppen komen, vindt de openbaar aanklager voor het constitutioneel hof.

"Ik denk dat we er heel serieus rekening mee moeten houden dat dit een grootschalig onderzoek wordt, waar we nog heel veel meer van zullen horen", zegt BNR-Duitslandcorrespondent Derk Marseille.

Het rechtscollege heeft bij een onderzoek veel mogelijkheden. Het kan ambtenaren, ministers en chefs van de nationale veiligheidsdiensten oproepen voor ondervraging. "Het college wil de onderste steen boven tafel krijgen."

Ondertussen is het afluisterschandaal, zeven weken voor de verkiezingen, een politiek issue in Duitsland. In de peilingen staat de CDU van Angela Merkel op 40 procent, en de SPD op 25. Marseille: "Met elk snippertje nieuws over Prism valt de SPD Merkel aan. De voorzitter van de SPD heeft al gezegd dat Merkel er niet meer voor de Duitsers is, maar voor de Amerikaanse inlichtingendiensten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen