Nieuws21 mrt '13 10:43

De ECB sluit beurs voor Cyprus – Dijsselbloem noemt plan niet mislukt

Auteur: Fleur de Bruijn

De baas van de centrale bank zei donderdag te verwachten dat er voor maandag een steunprogramma voor Cyprus ligt. De ECB dreigt dan te stoppen met het verstrekken van noodkredieten aan Cypriotische banken.

De Cypriotische banken leunen zwaar op speciale noodkredieten die de ECB verstrekt. Maar de Europese Centrale Bank stopt daarmee als het land maandag nog niet heeft ingestemd met een hulpprogramma.

Zij kunnen nauwelijks bij de centrale bank terecht voor reguliere hulp, omdat die sinds afgelopen juni geen Cypriotisch staatspapier meer als onderpand voor leningen accepteert.

Het dreigement van de ECB maakt geen indruk op Panicos Demetriades, baas van de centrale bank van Cyprus. Hij zei donderdag te verwachten dat op tijd een oplossing wordt gevonden.

Dijsselbloem: pakket niet mislukt
Terwijl de ECB de druk op Cyprus opvoert, spreekt de voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem in het Europees Parlement over de eilandstaat. “Dit pakket is nog niet mislukt en weg. Als eurogroep zullen we alternatieven toestaan, maar deze moeten financieel solide zijn, een duurzame toekomst garanderen en politiek haalbaar zijn.''

Hij weet niet of een totaal ander reddingspakket wel mogelijk is. Een aanpassing van enkele elementen in het huidige pakket, bijvoorbeeld een verandering van de spaarheffing, lijkt haalbaarder. Het is het eerste optreden in het Europees Parlement van Dijsselbloem als nieuwe voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de 17 eurolanden.

Hoe zat het ook alweer?
Vrijdagnacht sloten de 17 ministers van Financiën van de eurozone een akkoord om Cyprus te helpen. Cyprus kreeg een noodlening van tien miljoen euro aangeboden op voorwaarde dat het de resterende benodigde miljarden zelf zou ophoesten. Het plan dat daarvoor in stelling is gebracht is een belastingheffing op spaargeld. Spaarders met tegoeden tot 100 duizend euro zouden een eenmalige heffing van 6,75 procent moeten betalen. Spaarders met meer dan 100 duizend euro op rekeningen zouden voor 9,9 procent moeten worden aangeslagen. Het Cypriotische parlement verwees dit pakket dinsdag naar de prullenmand.

Dijsselbloem geeft toe
In het Europees Parlement kreeg Dijsselbloem hierover veel kritiek. Hij verdedigde de gemaakte keuzes in de eurogroep. "Het was een gezamenlijke beslissing. Maar als iemand verantwoordelijkheid moet dragen, dan ben ik het wel.'' Cyprus kan maximaal circa 10 miljard euro aan leningen ontvangen. Een hoger bedrag kan Cyprus nooit terugbetalen, benadrukte Dijsselbloem.

Een bijdrage van Cyprus is dan ook onvermijdelijk. Dijsselbloem stak ook de hand in eigen boezem. Hij gaf toe dat hij het verschil tussen het depositogarantiestelsel (dgs) en de eenmalige spaarheffing duidelijker had moeten maken. In het geval van een faillissement van een bank garandeert het dgs spaarders dat hun geld tot 100 duizend euro veilig is.

Helpende hand Rusland
Politici van de eilandstaat zijn nu op zoek naar andere mogelijkheden om de bijna zes miljard euro bijeen te schrapen die nodig is om de tien miljard euro zeker te stellen.

Die mogelijkheden worden met name in Rusland gezocht. “Banken, gas. Er wordt gekeken waar Cyprus en Rusland mogelijkheden zien tot samenwerking of hulp'', aldus de Cypriotische minister van Financiën Michaelis Sarris.

Volgens marktvorsers zou Rusland, mogelijk via de staatsbank VEB, Cyprus kunnen voorzien van een nieuwe lening in ruil voor rechten op de winning van gas en belangen in staatsbedrijven. Op deze manier hoopt Cyprus onder de voorwaarden van het Europese steunpakket uit te komen, die zoals geschreven voorzag in een heffing op spaartegoeden. Een nieuwe Russische lening zou de inkomsten vervangen die met de heffing zouden worden binnengehaald. Daarnaast probeert Sarris de voorwaarden van een al bestaande lening van Moskou, van 2,5 miljard euro, te verbeteren.

Andere oplossingen
Behalve in Moskou zoekt de Cypriotische overheid de oplossingen onder meer ook in een mogelijke nationalisatie van pensioenfondsen van semi-overheidsinstellingen, de uitgifte van obligaties voor gasreserves en een aangepaste spaardersheffing die alleen de grote spaarders zou treffen. Dat zeggen bronnen in Nicosia donderdag.

Eerder werd bekend dat de effectenbeurs van Cyprus deze week niet meer open zal gaan vanwege de aanhoudende onzekerheid over de financiële toekomst van het land.

Banken dicht: geen bankrun
Sinds de bekendmaking van het reddingsplan is er grote vrees voor een massale bankrun. Zaterdag stonden lange rijen voor de pinautomaten. Daarop sloten de Cypriotische banken. Maandag werd bekend dat de Cypriotische banken de rest van de week dicht zullen blijven. Omdat het maandag op het eiland een nationale feestdag is, zullen de banken op zijn vroegst dinsdag weer opengaan.

Lees hier de reactie van BNR-correspondent Anke Truijen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen