Nieuws21 mrt '13 18:29Aangepast op 22 mrt '13 17:19

'Tweede bank Cyprus op omvallen'

Auteur: Thijs Baas

Een oplossing voor de Cypriotische crisis die voldoet aan de voorwaarden van de EU kan mogelijk binnen enkele uren worden bereikt. Dat heeft het plaatsvervangend hoofd van de Cypriotische regeringspartij Disy vrijdagmiddag gezegd.

Volgens Averof Neofytoe kunnen Cypriotische parlementariërs op korte termijn een akkoord sluiten. “Er is voorzichtig optimisme dat we binnen enkele uren een overeenkomst bereiken die kan worden goedgekeurd door het parlement en die in lijn ligt met de aanpak, het kader en de doelstellingen van de eurogroep.''

Het Cypriotische parlement vergadert vrijdag over voorstellen die ervoor moeten zorgen dat het land alsnog kan voldoen aan de voorwaarden die de eurolanden stellen om in aanmerking te komen voor noodsteun.

Deal met Rusland
Eerder vrijdag bracht de Cypriotische president Nicos Anastasiades naar buiten dat Cyprus en Griekenland een overeenkomst hebben gesloten over de verkoop van Griekse onderdelen van Cypriotische banken. De Griekse premier Antonis Samaras sprak van een overeenkomst tegen de "onder de huidige omstandigheden meest gunstige voorwaarden" en levert volgens hem 'significant voordeel' op.

De eurolanden sloten de Griekse delen van Cypriotische banken eind vorige week uit van de omstreden spaartaks, onder de voorwaarde dat de onderdelen zouden worden overgedragen aan Griekse banken. Volgens ingewijden toonden zeker twee van de grootste Griekse banken interesse in de onderdelen.

Trojka
De Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF, de trojka, gaan intussen niet akkoord met het alternatieve plan van de Cypriotische regering om te ontkomen aan de heffing op spaartegoeden wordt niet geaccepteerd door de Europese Unie, de Europese Centrale Bank en het IMF. De trojka zou het plan om een 'solidariteitsfonds' op te zetten niet zien zitten.

Een dergelijk fonds zou steunen op garanties op basis van de pensioenreserves van Cyprus, de staatsbezittingen, kerkelijke bezittingen en de verwachtte inkomsten uit gasreserves. Ook de Duitse bondskanselier Angela Merkel zou zich hebben uitgesproken tegen deze 'securisatie' van de pensioenen, waarbij deze als garantie worden gebruikt.

Rijke spaarders
Na de deal die dinsdag werd afgewezen is de spaardersheffing nog bijna de enige oplossing. Het ziet ernaar uit dat de rijkere spaarders moeten gaan meebloeden. onder het slechte deel worden leningen geplaatst waarover geen rente en aflossingen hoeven te worden betaald. Ze hopen dat de Cyprioten uiteindelijk nog maar 3,5 miljard hoeven te betalen.

"Wat de Cyprioten willen is dat de rijkere spaarders gaan bloeden, die zijn ook rijk geworden op het eiland", zegt Anke Truijen vanuit Nicosia. De hulp vanuit Rusland is nog niet helamaal van de baan, meldde premier Medvedev, maar Nicosia moet eerst tot overeenstemming komen met de Europese Unie en dan kunnen ze nog wel eens bij ons terugkomen, meldt Anke Truijen.

Merkel mokt
Angela Merkel is vooral verontwaardigd over het feit dat Cyprus zo eigenzinnig te werk is gegaan, zegt verslaggever Derk Marseille vanuit Berlijn. "Merkel heeft zich de hele week stil gehouden over Cyprus, maar het dreigt nu een hele grote puist te worden. Volgens een woordvoerder van Merkel zei de bondskanselier te hopen dat het niet tot een crash komt. En dat zijn ongekend harde bewoordingen voor Angela Merkel."

Rusland staakt gesprekken
Rusland heeft de gesprekken met Cyprus over eventuele financiële steun gestaakt. De Russische minister van Financiën Anton Siloeanov meldt dat de onderhandelingen zijn mislukt.

"Het is moeilijk te zeggen", zegt verslaggever Anke Truijen vanuit Nicosia over de vraag of de onderhandelingen definitief van de baan zijn. "Het was een beetje een aparte onderhandeling. Voor de Russen had er een deal in kunnen zitten als ze een lijst hadden gekregen met bedrijven die via Cyprus bankieren. Voor de Cyprioten is dit een klap in het gezicht. Ze hoopten dat de Russen een rol konden spelen in de redding van Laiki Bank en het verlengen van de lening."

"Nu is het zaak om te kijken hoe het solidariteitsfonds kan worden gevuld. Als je alle dingen op een rij zet, lijkt het me bijna onmogelijk dat spaarders boven de 100.000 euro worden vrijgesteld. De vraag blijft hoe ze het bedrag van 5,8 miljard euro bij elkaar krijgen. Er hing nog in de lucht dat Rusland daaraan zou bijdragen, maar dat is nu van de baan."

In één keer opgelost
Hoogleraar economie Sweder van Wijnbergen liet op BNR weten dat de volledige kapitaalsteun voor Cyprus in één keer op te hoesten is als de Cypriotische overheid alle deposito's boven de honderdduizend euro invorderen.

Menens
Vrijdag zei de Cypriotische minister van Financiën Michaelis Sarris nog dat gesprekken werden gevoerd met de Russen. Wel was hij na twee dagen crisisoverleg teruggekeerd naar Cyprus. "We moeten terugkeren naar huis, het begint menens te worden", verklaarde hij. Naast verlenging van de bestaande Russische lening kwamen Russische investeringen in Cypriotische banken en energiebronnen ter sprake.

Bankrun
Cyprus blijft sleutelen aan een bevrijdend plan B, waarmee een bankroet moet worden afgewend. Wetgeving om een bankrun af te wenden ligt al op de plank, het parlement hervat om 9 uur het debat. Er zal worden gesproken over het dreigende bankroet en over de mogelijkheid om de kwetsbare Laiki Bank op te splitsen en een nationaal solidariteitsfonds op te zetten, meldt parlementsvoorzitter Giannakis Omirou. De Cyprioten smachten naar zekerheid en de anti-Europese sentimenten worden verder aangewakkerd.

Kastransactie
Laiki Bank, de tweede bank van Cyprus, heeft zijn kastransacties via pinautomaten beperkt tot een maximum van 260 euro per dag, in reactie op een run op de automaten na geruchten over het omvallen van de bank. De onvrede onder de Cyprioten is ook merkmaar in de straten van Nicosia, bericht Anke Truijen.

De bank zou op het punt van omvallen staan, meldden bronnen vanaf het eiland donderdag. De bank wordt mogelijk opgesplitst in een gezond deel en een 'slecht' deel. De centrale bank van Cyprus ontkent de penibele situatie, al erkent president Panicos Demetriade van de centrale bank wel dat de Laiki Bank ten dode is opgeschreven als het hervormingsvoorstel wordt afgewezen. 

Geëmotioneerd
"Ik sta voor het parlement waar zich zo'n duizend woedende en geëmotioneerde werknemers van de Laiki Bank", meldt verslaggever Anke Truijen vanuit Nicosia. "De bank zou worden opgesplitst: het goede deel wordt toegevoegd aan de Bank of Cyprus, en het slechte deel wordt bevroren. Dat betekent dat 500 mensen worden ontslagen." 

Een en ander tekent de chaotische situatie op Cyprus, zegt  Martin Visser van het FD. "Een ding is zeker: de bankensector moet worden gehervormd. Het enige wat je kunt doen is dat je aan de bevolking duidelijk maakt dat ze weer vertrouwen kunnen hebben in de bank." 

En dat leidt tot verwarring, beaamt Visser. "Je vraagt je af hoe een bank kan omvallen als 'ie dicht is. De banken staan onder enorme druk. Het hele geruchtencircuit gaat maar door. Dat er op korte termijn iets met de banken gaat gebeuren is wel duidelijk."

Solidariteitsfonds
De partijen in Cyprus werden het eerder op de dag eens over de oprichting van een solidariteitsfonds, waarin de orthodoxe kerk, pensioenfondsen en staatsinstellingen kapitaal bijeenbrengen als onderpand voor een eventuele noodlening. De centrale bank zal de goudreserve inbrengen in het fonds.

Een bedrag wordt niet genoemd, maar waarnemers gaan ervan uit dat in het fonds in totaal 4,8 miljard euro bijeen wordt gebracht. Daar moet nog een miljard bij komen om in aanmerkingt e komen voor 10 miljard euro aan Europese financiële steun.

Het parlement van Cyprus behandelt ook een wetsvoorstel om de bankensector te hervormen, meldt Demetriade. Spaartegoeden tot 1 ton worden volgens de bankpresident gegarandeerd en bovendien wordt het risico dat een bank bezwijkt bezworen.

Gerelateerde artikelen