Nieuws21 mrt '13 07:15Aangepast op 21 mrt '13 08:58

Cash is king

Auteur: Marjan van den Berg

In Cyprus eisen steeds meer bedrijven nu harde contanten in plaats van krediet. Dat komt doordat de banken dichtblijven zolang er geen akkoord is over het financiële noodpakket.

Er kan in Cyprus wel gepind worden, maar tot aan een bepaald bedrag. Hotel- en restauranthouder Rami in Nicosia vertelt BNR-verslaggever Anke Truijen dat hij momenteel behoorlijk in financiële nood zit, omdat zijn klanten doorgaans met creditcards betalen. "Vandaag werd bekend dat toeleveranciers hun geld cash willen hebben tijdens de aflevering. Daar waren we totaal niet op voorbereid." Om zijn leveranciers te kunnen betalen, gaat de creditcards van zijn klanten weigeren.

Hij is niet de enige. Ook tankstations accepteren alleen nog contante betalingen. Overigens verwacht Rami de grootste problemen pas over een paar dagen. "Het eind van de maand komt eraan. We hebben salarissen, rekeningen, huren. Dat wordt het probleem, als het zover is."

Onderhandelingen
Woensdagavond werd tot laat onderhandeld over een oplossing voor de financiële problemen van Cyprus. Politici wilden niets loslaten over de voorlopige uitkomsten, maar volgens Truijen gaan er wel allerlei geruchten. "Wat nu rondzingt over dat akkoord, is dat spaarders onder de 100.000 euro een heffing van 2 procent krijgen, en daarboven van 5 procent, maar dan ben je er natuurlijk nog niet. Het zou aangevuld kunnen worden met een bedrag dat komt van het nationaliseren van pensioenfondsen. Ook zou de regering noodobligaties willen uitschrijven, met als onderpand die toekomstige gasbaten."

Rusland
Over een deal met Rusland is nog erg weinig bekend. "Wat je het meest terughoort, is dat de bankentak van het Russische gasbedrijf Gazprom geïnteresseerd zou zijn om een groot belang te nemen in een van de banken op Cyprus", zegt Truijen. In ruil hiervoor zouden de Russen belangstelling hebben voor gasreserves of een Cypriotische marinebasis.

Rusland is in feite de 'lachende derde' en kijkt rustig de kat uit de boom, zegt Rusland-correspondent Olaf Koens. "Natuurlijk zijn er veel rijke Russen die geheime bankrekeningen op Cyprus hebben. Daar wil de Russische overheid wel het fijne van weten." Bovendien, zo zegt Koens, zullen veel bedrijven zich nu verplaatsen vanuit Cyprus richting de leegstaande city in Moskou. "De Moskouse beurs is daar blij mee, de Moskouse city is daar blij mee, de Moskouse overheid is daar blij mee, de Russische overheid is daar blij mee. Er wordt hier aan Russische kant alleen maar gewonnen."

Plan B
De Cypriotische politiek vergadert vandaag verder. Truijen: "Onderhandelingen worden hier om 9.30 uur plaatselijke tijd hervat. De president praat dan met de fractievoorzitters in het parlement. Ze zeggen dat het 'plan B' er ligt en als we lokale media mogen geloven, kan dat nieuwe plan vandaag voor het parlement in stemming komen."

Gerelateerde artikelen