Nieuws10 jun '13 11:33

Onzeker of vlucht NSA-klokkenluider hem helpt

Auteur: BNR Webredactie

Edward Snowden, de klokkenluider die zondag bekende geheime Amerikaanse surveillanceprogramma's te hebben gelekt, is al op 20 mei gevlucht van Hawaii naar Hongkong. Dat laat hij in een video-interview op de website van de Britse krant The Guardian weten.

Het is nog maar de vraag of Snowden kan blijven onderduiken in Hongkong. De Verenigde Staten en Hongkong tekenden in 1998 een uitleveringsovereenkomst.

Autoriteiten in Hongkong mogen Snowden in eerste instantie 60 dagen vasthouden als Washington om uitlevering vraagt. Volgens juridische experts op het gebied van uitlevering zal het voor de klokkenluider heel moeilijk worden onder deze overeenkomst uit komen. Het Amerikaanse ministerie van Justitie meldde zondag al dat het is begonnen met een strafrechtelijk onderzoek.

China
China speelt ook een rol in de mogelijke uitlevering van Snowden. Peking kan een 'instructie' geven aan Hongkong om wel of juist geen actie te ondernemen tegen de uitlevering. Daarbij spelen Chinese belangen op het gebied van defensie en buitenlandse zaken een belangrijke rol. Hongkong was 100 jaar Brits toen het halverwege 1997 werd teruggegeven aan China. Het heeft sindsdien voor zeker 50 jaar een aparte status. De wetgeving in Hongkong is niet dezelfde als die in wat aldaar "het vasteland van China" wordt genoemd.

Snowden is een voormalig medewerker van de CIA en hij was ook werkzaam voor de Amerikaanse geheime dienst NSA (National Security Agency). Hij lekte geheime documenten met daarin informatie hoe de NSA gegevens heeft verkregen van Amerikaanse telefoon- en internetbedrijven naar The Washington Post en The Guardian.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen