Nieuws11 jun '13 06:36

Klokkenluider onthult wantoestanden Buitenlandse Zaken VS

Auteur: Reinout van Wagtendonk

Opnieuw een klokkenluider in Washington. Dit keer met onthullingen over vermeende wantoestanden binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken. Prostitueebezoek van een Amerikaanse ambassadeur in de doofpot zijn gestopt.

Terwijl dit soort misstanden juist een diplomaat uiterst chantabel zou maken. Naam en standplaats van die ambassadeur zijn niet onthuld, maar wel het gegeven dat de man zijn beveiligingsteam van zich afschudde voor z’n avondbezoeken aan de bosjes in een stadspark.  In de hoofdstad in kwestie wemelt het van de spionnen, dus zal die ambassadeur waarschijnlijk niet onopgemerkt door anderen bezig kunnen zijn geweest...

“Je hebt in die stad veel vijandelijke inlichtingendiensten. Ik zou echt verbaasd zijn als sommigen van die diensten niet op de hoogte waren van die activiteiten. Dus het is een serieus risico voor de regering van de Verenigde Staten.”, zegt Aurelia Fedenisn, een voormalig inspecteur interne zaken van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Veiligheidsdienst op de hoogte
Zij zegt dat de Diplomatieke Veiligheidsdienst van het ministerie op de hoogte was van het riskante gedrag van de ambassadeur en ook van andere wantoestanden met BuZa-personeel.  Op de hoogte zelfs van misdrijven, maar onder druk van hogerhand mochten die in verschillende gevallen niet verder onderzocht worden.

“We waren erg ontdaan en verwachtten invloeden te zien. Maar de mate waarin die invloed bestond en hoe ver dat ging, was erg verontrustend.”

Acht misstanden
Fedenisn sprak met CBS News over een intern memo van de Inspecteur Generaal van het ministerie. Dat memo zou in eerste instantie details over een achttal misstanden hebben bevat.

Zo zou een veiligheidsman van de Amerikaanse ambassade in Beiroet seksueel geweld hebben gebruikt tegen buitenlands ambassadepersoneel, zou in Bagdad een misdaadbende drugs hebben geleverd aan ambassademensen en zou het standaard zijn dat diplomatiek veiligheidspersoneel op buitenlandse reizen prostituees inhuurde. Ook leden van het veiligheidsteam van de voormalige minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton zouden dat hebben gedaan.

Maar in het nog geheime eindrapport van de Inspecteur Generaal zouden deze toestanden en ook de vermeende uitstapjes van die ambassadeur niet meer specifiek beschreven staan.

Officiële status van klokkenluider
Mevrouw Fedenisn heeft inmiddels de officiële status van klokkenluider gekregen, met alle bureaucratische bescherming van dien. Na 26 jaar als een opsporingsfunctionaris voor de Inspecteur Generaal zegt ze zich de frustratie van haar collega’s die hun onderzoeksresultaten niet kwijt zouden kunnen goed te kunnen voorstellen.

“Mijn hart gaat uit naar de agenten in dat bureau. Zij willen echt het juiste doen en willen de zaken helemaal en accuraat onderzoeken. En dat kunnen zij ook.”

Veel is er nog onduidelijk over deze affaire. Gaat het inderdaad om echt bewezen misstanden? Wie van hogerhand heeft er dan de doofpot bij gehaald? Klokkenluider Fedenisn heeft het Congres ingelicht over dit vermeende schandaal. 

Als er inderdaad vuur blijkt te zijn waar nu rook vandaan komt dan is dat een volgend probleem voor de regering van president Obama, naast, onder andere, de onthullingen van Edward Snowden over de binnenlandse spionage van Amerika’s NSA electronische inlichtingendienst.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen