China verbiedt bouw van nieuwe overheidsgebouwen
De Chinese overheid heeft een vijfjarig verbod afgekondigd op de bouw van overheidsgebouwen. Want ook daar moet bespaard worden. Het verbod gaat direct in. En ook het uitbreiden van bestaande gebouwen is niet meer toegestaan.
Het zal dus even duren voor er weer grote bouwprojecten verrijzen in China zoals de CCTV-toren van Rem Koolhaas of het Vogelnest in Peking. Projecten waar de Chinese overheid zijn hand eerder niet voor omdraaide.
Ashok Bhalotra werkt als architect veel in China. Hij denkt dat de beeldvorming in het algemeen was dat men alleen maar bezig was met luxe. "Het is volgens mij een een symbolische, sociologische en politieke actie van de regering. Het was ook nodig, want er was ontzettend veel verspilling de afgelopen jaren."
Zo maakte Bhalotra ooit mee dat er een stadskantoor in een stad werd gebouwd, maar dat gebouw voldeed al snel niet meer. "Na drie jaar wilden ze een nieuw gebouw laten ontwikkelen. Dat is een soort overdaad en overmoed waarin alles ineens anders en nieuw moet."
Zelf heeft de architect nog niet gebouwd voor de overheid. "Maar wel voor de ontwikkeling van nieuwe steden en woningbouw. Dat was van particuliere beleggers en ontwikkelaars."
Economische groei
Ook hij merkt dat de economische groei in China iets is afgezwakt. "De prognoses zijn tussen de 6 en 7 procent voor de komende jaren. Dat is natuurlijk heel anders dan de 12 tot 13 procent van de afgelopen tijd. Maar er is ook ontzettend veel kunstmatige groei. In mijn vak bijvoorbeeld, met het bouwen en ontwikkelen van vastgoed, is alles gebaseerd op speculatief handelen. Ze weten dat als je vandaag iets laat handelen dat het volgend jaar 100 procent meer opbrengt."
Als voorbeeld noemt hij appartementen die soms wel tot vier keer verkocht zijn, maar toch leeg staan. Met spooksteden als gevolg. "Als je er naartoe gaat is het prachtig ingericht. Alles is goed maar er woont niemand. Dat is puur een bezit om straks te verzilveren met behoorlijke winst."