'Boston-bomber kan bijna niet aan doodstraf ontsnappen'
De kans dat 'Boston-bomber' Dzhokhar Tsarnaev de doodstraf ontloopt, is heel klein. Dat zegt strafrechtadvocaat Geert-Jan Knoops op BNR. Tsarnaev, verdachte van de bomaanslag op de marathon van Boston, hoort vandaag of hem de doodstraf boven het hoofd hangt.
Samen met zijn broer (overleden) wordt hij verdacht van het plegen van de aanslag, waarbij drie doden en 250 gewonden vielen. In hun geboorteland Kirgizië, wordt er getwijfeld of de broers wel echt de daders zijn, maar Knoops gelooft dat de kansen van Tsarnaev om aan executie te ontsnappen erg klein zijn.
Massavernietigingswapens
Hij legt uit: "Er is natuurlijk een precedent uit 1995 in de vorm van de 'Oklahoma bomber', Timothy McVeigh. Die werd in 2001 geëxecuteerd door de Amerikaanse regering. Die had dezelfde aanklacht als deze verdachte, namelijk het gebruikmaken van massavernietigingswapens. Dat is een heel zware aanklacht, die in Amerika zelden wordt gebruikt. Dit is de tweede keer dat in een gewone Amerikaanse strafzaak die aanklacht wordt ingesteld."
Het gaat om een heel ernstige aanklacht, benadrukt Knoops nog maar eens. Tsarnaev wordt ook verdacht van het plegen van een terorristische aanslag en van moord. "Daar staat de doodstraf op in Amerika. Die zal naar alle waarschijnlijkheid ook gevraagd worden door de aanklager."
Jury
De jury, bestaande uit twaalf burgers, moet unaniem beslissen wil de doodstraf kunnen worden opgelegd. Knoops: "Als er één jurylid niet voor is, betekent dat dat er geen doodstraf kan worden opgelegd. Wel levenslang. De verdediging zou de strategie kunnen gaan bewandelen dat deze verdachte uiteindelijk onder druk van zijn broer heeft gehandeld. Dat zou nog een uitweg kunnen zijn om aan de doodstraf te ontkomen."
Gedisciplineerd gezin
BNR-redacteur Remco Tomesen was in Kirgizië en zocht daar voor de Persdienst de voormalige buren op van de twee broers Tsarnaev. "De jongens waren 9 en 15 toen ze vertrokken uit Kirgizië. Ze denken daar dat die jongens het niet gedaan hebben, omdat ze hen herinneren als heel aardige en behulpzame jongens. Klasgenoten zeggen dat, oude buren zeggen dat, de leider van de Tsjetsjeense gemeenschap zegt dat. De jongens komen uit een streng en gedisciplineerd gezin. Ze vragen zich daar af hoe jongens uit zo'n gezin, waarvan de vader altijd heeft gewezen op het belang van onderwijs, dat gedaan kunnen hebben."
Broeinest terrorisme
Door de aanslagen is Kirgizië tot grote ontevredenheid in Amerika naar voren geschoven als broeinest van terrorisme, gaat Tomesen verder. "We spraken met een dame die de FBI op bezoek had gehad. Een man had vier uur lang rondgelopen in haar huis, gekeken hoe ze leven, samen met de familie tv gekeken, gegeten, alles gedaan. Ze moest er hard om lachen van 'wat denken die Amerikanen wel niet? Dat dit een broeinest van terrorisme is? Dat slaat echt helemaal nergens op'."
De reportage over de geboorteplaats van de Boston Bombers staat zaterdag in Spectrum, de weekendbijlage van De Persdienst-kranten.