Nieuws20 dec '12 09:36

Werkloosheid loopt flink op

Auteur: Marjan van den Berg

De voor seizoeninvloeden gecorrigeerde werkloosheid nam in november 2012 toe met 16 duizend en kwam uit op 552 duizend personen. Daarmee komt de werkloosheid op 7 procent van de beroepsbevolking. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Uit cijfers van UWV blijkt dat het aantal WW-uitkeringen in november uitkwam op 322 duizend, ruim 12 duizend meer dan in oktober.

In een jaar tijd is de werkloosheid met bijna 100 duizend toegenomen. In november 2012 was 7 procent van de beroepsbevolking werkloos. Een jaar geleden was dat nog 5,8 procent. De jeugdwerkloosheid is opgelopen tot 13,7 procent. Van de 25-plussers was ruim 6 procent werkloos.

Consumptie loopt terug
Nederlandse huishoudens hebben in oktober, de eerste maand na de verhoging van het hoge btw-tarief, 2,4 procent minder uitgegeven dan een jaar eerder. Dat is de sterkste krimp van de consumptie in de afgelopen 3 jaar.

Vooral de aankopen van duurzame goederen, die onder het hoge btw-tarief vallen, zijn met een daling van 10 procent fors teruggevallen. Aan auto's werd 30 procent minder besteed. De consumptiecijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van de koopdagen.

Afname duurzame goederen
De afname van de uitgaven aan duurzame goederen was in september met 0,2 procent juist veruit de kleinste van dit jaar. "Mogelijk anticipeerden consumenten in september op de btw-verhoging per 1 oktober'', aldus het CBS.

Aan voedings- en genotmiddelen besteedden huishoudens in oktober bijna evenveel als een jaar eerder. De bestedingen aan overige goederen, waaronder energie en motorbrandstoffen, waren 2,2 procent lager. Aan diensten gaven consumenten 0,2 procent minder uit.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen