Nieuws4 apr '13 21:04

Iran verdedigt kernprogramma voor gesprekken

Auteur: BNR Webredactie

Iran heeft donderdag zijn 'recht' om uranium te verrijken scherp verdedigd, een dag voordat het land een nieuwe ronde gesprekken voert met wereldmachten over zijn omstreden nucleaire programma.

Volgens de Iraanse hoofdonderhandelaar Saeed Jalili moet de internationale gemeenschap simpelweg accepteren dat zijn land uranium mag verrijken.

Militair ingrijpen
Andere landen, en met name Israël, vrezen echter dat Iran werkt aan een kernwapen. Israël heeft zelfs gedreigd met militair ingrijpen als Iran doorgaat.

De gesprekken zijn vrijdag in Kazachstan. Om de tafel zitten onder meer Iran, Rusland, China en de Verenigde Staten. Vorige gespreksrondes leidden niet tot een doorbraak.

Hoogverrijkt uranium
Iran is gevraagd de productie en opslag van hoogverrijkt uranium, geschikt voor een kernwapen, te stoppen. Ook zou de ondergrondse verrijkingsfabriek in Fordo dicht moeten. In ruil daarvoor zouden de internationale sancties tegen Iran worden versoepeld.

Iran houdt echter vol dat zijn nucleaire programma is bedoeld voor vreedzame energieopwekking. Het stelt dat een ‘handvol landen' probeert Iran dit recht te ontzeggen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen