Nieuws10 dec '12 21:55Aangepast op 10 dec '12 22:26

Blok kijkt opnieuw naar grondslag huurprijzen

Auteur: Mijke Hurkx

Minister Stef Blok (Wonen) wil nog steeds huurprijzen die meer marktconform zijn, maar gaat de grondslag (die is gekoppeld aan 4,5 procent van de WOZ-waarde) nog eens bekijken.

4,5 procent van de WOZ-waarde zou het nieuwe uitgangspunt moeten zijn waarop de huurprijzen worden gebaseerd. Maar landelijke invoering hiervan zou voor sommige corporaties problemen kunnen veroorzaken. Dat valt op te maken uit een brief aan de Tweede Kamer.

Het Centraal Planbureau en het Centraal Fonds Volkshuisvesting hebben de effecten van de plannen van Blok doorberekend. De een ging uit van verhoging van de WOZ-waarde, de ander van verlaging. Maandag publiceerde het CPB de analyse en die leidde opnieuw tot onzekerheid.

Misrekening
"De onzekerheid moet weg, dat moet topprioriteit worden. Die grondslag moet dus stabieler", aldus Jacques Monasch van coalitiepartner PvdA.

Linda Voortman van GroenLinks reageerde : "In het vorige debat vroeg ik me al af wanneer de woonparagraaf uit het regeerakkoord opengebroken zou worden. Dat moment is dus nu.''

Paulus Jansen van de SP zegt dat het regeerakkoord toe is aan de 'tweede herziening': "Ze krabbelen terug, maar zonder ruiterlijk te erkennen dat ze de plank compleet hebben misgeslagen. Minister Blok wil nu de 4,5 procent van de WOZ-waarde als basis voor de maximale huur laten vallen. Paniek, paniek, paniek.''

D66-Kamerlid Kees Verhoeven wil dat Blok 'de misrekening van het kabinet' snel teniet doet en met een duidelijk plan komt om het vertrouwen te herstellen. "De huurplannen van het kabinet lijken nu definitief onuitvoerbaar''.

Uitganspunt voor nieuwe grondslag
Mensen met hogere inkomens moeten voor eenzelfde woning meer huur betalen dan mensen met minder salaris, is de insteek. Zo worden mensen geprikkeld om sociale woningen vrij te laten voor minder bedeelden. En met het geld van hogere huren kan ook de verhuurderheffing van 2 miljard euro uit het regeerakkoord worden betaald, hoopt Blok.

Corporaties kunnen ook deels geld binnenhalen door een efficiënte bedrijfsvoering, lagere overhead, lagere onderhouds- en beheerkosten en meer verkoop, schrijft Blok.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen