Programma30 nov '12 16:38Aangepast op 30 nov '12 22:48

VS kan dossiers inzien, voorkomen kost misschien miljarden

Auteur: Fleur de Bruijn

Het is voor de Amerikaanse overheid wellicht mogelijk om toegang te krijgen tot het elektronisch patiëntendossier. Dat voorkomen kan miljarden gaan kosten.

Dat zegt het Instituut voor Informatierecht van de Universiteit van Amsterdam.

Patriot Act
Het Amerikaanse bedrijf CSC bouwt het systeem voor de Nederlandse overheid. Dit gebeurt in vestigingen in Nederland, maar het moederbedrijf is in de Verenigde Staten gevestigd en daardoor moet er rekening gehouden worden met de zogenaamde Patriot Act.

“De Patriot Act regelt de toegang van de Amerikaanse overheid tot gegevens en als die gegevens gemedieerd worden door een Amerikaans bedrijf of Nederlandse bedrijven die in Amerika zaken doen, dan is er een mogelijkheid voor de Amerikaanse overheid om gegevens op te vragen”, aldus Axel Arnbak van het Instituut voor Informatierecht tegen BNR.

VZVZ
De opdrachtgever van het EPD, de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ), eist nu van CSC een verklaring waarin staat dat ze niet onder de zogenoemde Patriot Act vallen, maar dat kan helemaal niet, zegt Arnbak.

“Op het moment dat je onder Amerikaanse jurisdictie valt, kun je niet in een contract laten vastleggen dat je er ineens niet onder valt. Daarom is het belangrijk dat dit tot op de bodem wordt uitgezocht.”

Samenwerking opzeggen
De VZVZ gaat nog een stap verder, want als de vereniging zo’n verklaring niet krijgt, wat dus zeer wel mogelijk is, wil ze de samenwerking met CSC opzeggen.

“Je kunt niet, als je al jarenlang in zo’n traject zit, de stekker eruit trekken; dan gooi je miljoenen, misschien wel miljarden aan belastinggeld weg”, zegt Arnbak.

Regels aanscherpen
Er is veel onrust over de invoering van het elektronisch patiëntendossier. Er wordt met name getwijfeld aan de veiligheid van de gegevens. Om de onrust de kop in te drukken, zei minister Edith Schippers van Volksgezondheid donderdag dat ze de regels rond de beveiliging en privacy van het EPD wil aanscherpen.

Nog voor de kerst stuurt de minister een nieuw wetsvoorstel naar de Tweede Kamer, waarin zij een aantal zaken strenger gaat regelen. “We gaan de normen aanscherpen'', vertelde Schippers donderdagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

Uitwisseling gegevens
Elke Nederlander kan vanaf 1 januari een eigen Elektronisch Patiëntendossier krijgen. Met een campagne wordt de bevolking gestimuleerd om toestemming te geven voor uitwisseling van medische gegevens.

Met de nieuwe regels zouden patiënten bijvoorbeeld kunnen opvragen wie naar hun gegevens heeft gekeken in het EPD. Ook zouden mensen toestemming moeten geven wie hun gegevens sowieso mogen inzien.

 

Gerelateerde artikelen