Nieuws12 mrt '13 06:05Aangepast op 12 mrt '13 07:49

Pensioenfondsen willen meebetalen aan financiering hypotheken

Auteur: Anne-Greet Haars

Pensioenfondsen en andere grote beleggers zijn bereid mee te betalen aan de financiering van hypotheken. Hierdoor krijgen banken meer lucht om nieuwe leningen te verstrekken aan huizenkopers, en dat is natuurlijk goed voor de economie.

Dat schrijft het Financieele Dagblad vandaag. Banken zijn op het moment terughoudend met het financieren van hypotheken. Dat komt voor een deel omdat ze zelf over te weinig vermogen beschikken, zegt FD-journalist Cor de Horde. "Het draait allemaal om financiering van hypotheken. Dan zul je zeggen: een hypotheek haal ik bij de bank, maar het gaat om de vraag hoe de bank het geld bij elkaar haalt. Voor een deel van het spaargeld, maar dat is niet genoeg."

Veilige investeringen
Banken hebben dus zelf meer geld nodig om dure financiële producten als hypotheken te verstrekken. En pensioenfondsen zoeken juist veilige investeringen. De Horde: "Het geld moet van de kapitaalmarkt komen. Daar draait het om: hoe kan je er voor zorgen dat de kapitaalmarkten, pensioenfondsen en andere beleggers hier geld voor geven? Nu, maar ook op het moment dat er een crisis toeslaat op de beurzen."

Staatsgarantie
De oplossing die nu wordt voorgesteld is om alle hypotheken die onder de Nationale Hypotheek Garantie vallen, in een aparte instelling te stoppen, om daar vervolgens obligaties met staatsgarantie op uit te geven. "Gevolg is dat een pensioenfonds eigenlijk staatspapier koopt. Het mooie is dat pensioenfondsen, verzekeraars en andere grote beleggers van hun interne regels veel meer staatspapier mogen kopen, omdat het zo veilig is."

Rutte positief
Drie jaar: zolang zijn de partijen al bezig met het initiatief. Het kabinet hoopt dat met dit plan de woningmarkt, en dus ook de economie, aantrekt. Afgelopen november liet premier Rutte zich al positief uit over het investeren van pensioengeld in hypotheken: "Het is wel een constructieve eerste gedachte om te bezien om je daarmee kunt kijken of het mogelijk is om meer krediet vrij te spelen, de banken wat meer lucht te geven om meer krediet beschikbaar te hebben voor investeringen in het bedrijfsleven en de pensioenfondsen meer te laten beleggen in Nederland. Dus het is een interessante gedachte."

Rente
De grote winnaar moet uiteindelijk de consument worden. De huizenkoper zal, als alles doorgaat, minder kwijt zijn aan hypotheekrente. "Je moet bedenken dat een staatsinstelling de obligaties uitgeeft en dat kost natuurlijk niet veel. Dat voordeel zal voor een deel terecht komen bij de huizenkoper. Daar gaat de rente zo een half procent van naar beneden", zegt De Horde.

'Goede ontwikkeling'
"Als dit doorgaat is het een hele goede ontwikkeling", zegt  Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. "Het is zeer gewenst en heel erg nodig. De hypotheekrente is nu een procent hoger dan de landen om ons heen. Voor een deel komt dat omdat banken op de internationaal kapitaalmarkt geld moeten lenen voor onze hypotheken. Dat maakt onze hypotheken duur. In het buitenland staan ze niet zo te springen om ons tegen een lage rente geld te lenen. Als je minder afhankelijk bent van de internationale kapitaalmarkt, dan is dat beter."

Brief
De Tweede Kamer heeft gisteravond laat een brief gekregen van minister Stef Blok van Wonen. Daarin staat dat een werkgroep met pensioenfonds APG aan het hoofd, de taak krijgt om de rol van pensioenfondsen en verzekeraars op de hypotheekmarkt verder uit te werken.

Gerelateerde artikelen