Nieuws12 mrt '13 09:41

SBM helpt AEX aan winst

Auteur: Anne-Greet Haars

De beurs in Amsterdam wist dinsdagochtend het openingsverlies weg te werken. SBM Offshore maakte een flinke koerssprong na afwikkeling van een probleemproject.

De andere Europese beurzen lieten kleine verliezen zien. Beleggers bleven terughoudend na de recente sterke opmars en wachten op nieuwe impulsen.

Index
De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel 0,1 procent hoger op 351,89 punten. De MidKap won 0,2 procent tot 542,34 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren 0,1 procent.

SBM Offshore klom bijna 19 procent en was daarmee veruit de grootste stijger in de AEX. De maritiem dienstverlener heeft met Talisman Energy een schikking bereikt over het probleemproject Yme in Noorwegen. SBM betaalt Talisman vooraf 470 miljoen dollar (361 miljoen euro) om bij te dragen in de kosten van de ontmanteling van het boorplatform.

In de MidKap voerde BAM de stijgers aan met een winst van 4,8 procent. Volgens de Financial Times gaat een onderdeel van de Nederlandse bouwer het nieuwe hoofdkantoor van Google in Londen bouwen. Het nieuwe Europese hoofdkantoor van de Amerikaanse technologiegigant kost zo’n 1,1 miljard euro. BAM wilde nog niet reageren op het bericht. Het bedrijf wacht op een verklaring van Google.

Op de lokale markt klom AND ruim 6 procent. De leverancier van digitale kaarten sloot 2012 af met een flinke winst- en omzetverbetering en verwacht ook in 2013 winst te boeken.

TMG
Telegraaf Media Groep (TMG) zakte 7,5 procent. Het moederbedrijf van onder meer dagblad De Telegraaf en socialenetwerksite Hyves is vorig jaar opnieuw in de rode cijfers beland. De advertentiemarkt ging nog harder achteruit dan verwacht en toont geen tekenen van herstel. TMG gaat de voorgenomen bezuinigingen sneller doorvoeren en laat de omzet- en winstdoelstellingen voor 2016 los.

DPA steeg 4,5 procent. De detacheerder wist in het afgelopen jaar het verlies van 2011 om te buigen in winst. Ook de omzet steeg. Voor het lopende boekjaar spreekt DPA geen winstverwachting uit.

Valuta
De euro was 1,2994 dollar waard, tegen 1,3010 dollar bij sluiting van de Europese aandelenbeurzen op maandag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,5 procent tot 91,64 dollar per vat. Brentolie werd ook 0,5 procent goedkoper, op 109,68 dollar.

Gerelateerde artikelen