Nieuws8 mrt '13 09:08

Priesters wisten echt álles over seks

Auteur: Anne-Greet Haars

Aankomende priesters kregen tot diep in de jaren zestig speciale lessen over alle vormen van seks. Standjes, seks met kinderen, doden en zélfs dieren. Alles werd tot in detail besproken.

Dat blijkt uit onderzoek van het Brabants Historisch Informatiecentrum. De onthulling komt niet gelegen, net nu de Katholieke kerk de afgelopen weken wéér een aantal seksschandalen te verduren kreeg.

Maar de sekslessen hadden wel goede bedoelingen, vertelt directeur René Bastiaanse op BNR. "Elke vorm van seksuele opwinding was een doodzonde. En die zonde was een 'one way ticket to hell'. Maar een dergelijke zonde kan vergeven worden in de biecht en dan is het natuurlijk wel handig als de priester weet waar het over gaat."

Nu nog lessen
Bastiaanse denkt niet dat er nu nog in detail over seks wordt onderwezen. "De algemene kennis over seksualiteit is nu heel groot. Een kind van 12 weet meer nu meer dan een kind 40 jaar geleden. Maar in z'n algemeenheid wordt er natuurlijk nog wel gesproken over seksualiteit als een zonde."

Verband lessen en seksueel misbruik
Tussen deze lessen en seksueel misbruik door geestelijken zit geen verband, zegt Bastiaanse. "Het maakt het vraagstuk van seksueel misbruik wel een stuk groter: hoe kan het zijn dat juist mannen als geen ander wisten dat het zondig was, toch tot die zonde overging?"

Opwinding voorkomen
Op de vraag van BNR's Humberto Tan of er niet de angst was dat de priesters juist zin in seks kregen door er over te praten, antwoordt Bastiaanse: "Priesterstudenten werd ook aangeraden om heel veel te bidden en te denken aan Christus. In die lessen werd ook veel aandacht besteed aan het voorkomen van seksuele opwinding."

Daarbij vertelt hij wat er zoal voor adviezen werden geven om opwinding tegen te gaan: "Allereerst waren er eetadviezen: geen gekruide spijzen, geen uien en vooral geen oesters. Ook waren er slaapadviezen: geen warm matras, geen warme dekens en niet op de rug gaan liggen - dat stimuleert de genitale zenuwen. Maar ook niet op de linker zij gaan liggen, want daar zit het hart en daar stuwt de zaak weer van op."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen