Nieuws11 mrt '13 19:09

'Rapport commissie-Deetman kan prullenbak in'

Auteur: Pieter van den Akker

Er moet een nieuw onderzoek komen naar het misbruik in de katholieke kerk. Het rapport dat de commissie-Deetman vandaag presenteerde, is namelijk teleurstellend. Dat zegt het Vrouwenplatform Kerkelijk Kindermisbruik (VPKK).

Op verzoek van de Tweede Kamer deed commissie-Deetman onderzoek naar seksueel misbruik van - en geweld tegen - meisjes. Verslaggever Jeroen Stans sprak commissievoorzitter Deetman, die concludeert dat het misbruik dat meisjes werd aangedaan vaak nog veel heftiger was dan het misbruik waaronder jongens hadden te lijden. "Er zijn meer meisjes onderworpen zijn aan de ernstige vorm van misbruik, penetratie." Relatíef gezien kwam de ernstigstere vorm van misbruik vaker onder meisjes voor, vat Deetman samen. "Dat is nu wederom bevestigd."

Veilig contact
Annemie Knibbe van het VPKK zegt in een reactie op het rapport van vandaag en een eerder verschenen rapport: "Er is heel veel degelijk werk verzet in het eerste rapport en er is een start gemaakt met het vrouwenrapport. Maar het onderzoek over vrouwen is nu pas bekend bij de vrouwen in het land. Maar weinig vrouwen zijn hiervan op de hoogte geweest. Wij hebben met 70 vrouwen gesproken. Voordat vrouwen op papier een melding kunnen doen, hebben ze een goed en veilig contact nodig, waarin ze weten 'hier wordt begrepen wat ik zeg'. Die stap is in dit onderzoek niet gezet."

Wat de commissie Deetman had moeten doen, kan Knibbe niet zeggen. Wel stelt ze voor zichzelf vast dat het heeft ontbroken aan een veilige sfeer waarin de slachtoffers vrijuit konden praten over de gebeurtenissen. "Er nu moet nog gefaciliteerd worden dat dit wél gebeurt", vindt Knibbe. "Daarbij kunnen wij betrokken worden als ervaringsdeskundigen."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen