Nieuws22 mei '13 16:30Aangepast op 22 mei '13 17:12

Bernanke: voortijdig afbouwen steun risicovol

Auteur: Fleur de Bruijn

Het voortijdig afbouwen van het monetaire steunbeleid van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, de Federal Reserve (Fed), kan het herstel van de Amerikaanse economie in gevaar brengen.

Bernanke: voortijdig afbouwen steun risicovol
Bernanke: voortijdig afbouwen steun risicovol

Dat heeft Fed-voorzitter Ben Bernanke woensdag gezegd tegen de economische commissie van het Amerikaanse Congres.

Steunmaatregelen
Volgens Bernanke kan het op korte termijn aanscherpen van de steunmaatregelen ervoor zorgen dat het economisch herstel in de Verenigde Staten vertraging oploopt of tot stilstand komt.

Het monetaire beleid van de Fed biedt volgens hem ‘aanzienlijke voordelen'. De Fed pompt maandelijks 85 miljard dollar aan liquiditeit in de markt en heeft de rente verlaagd tot het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent.

Arbeidsmarkt
De Fed-voorzitter zei verder dat de Amerikaanse arbeidsmarkt "enige verbetering'' heeft laten zien, maar dat de hoge werkloosheid in de VS "buitengewoon hoge kosten'' met zich meebrengt. "Niet alleen zorgt werkloosheid voor moeilijke tijden voor het betreffende individu en zijn familie, maar het schaadt ook het productieve potentieel van de economie als geheel omdat vaardigheden verloren gaan en veel jonge mensen geen werkervaring kunnen opdoen'', aldus Bernanke. De werkloosheid in de VS bedraagt 7,5 procent.

Steunbeleid afbouwen
Vorige week zei een functionaris van de Fed dat mogelijk deze zomer het steunbeleid van de centrale bank zou kunnen worden afgebouwd. Die opmerking leidde tot verliezen op de aandelenbeurzen.

De president van de Fed van New York, William Dudley, liet woensdag ook al weten dat het nu nog te vroeg is om het stimuleringsbeleid af te gaan bouwen. Hij wil eerst nog 3 tot 4 maanden wachten om te zien of de economie de bezuinigingen van de Amerikaanse overheid weet te behappen. Dinsdag zei de president van de centrale bank van St. Louis ook dat het steunprogramma voorlopig door moet gaan.

Gerelateerde artikelen