Steeds meer asielzoekers in hongerstaking
Steeds meer asielzoekers gaan in hongerstaking. Vorige week begonnen de hongerstakingen in het detentiecentrum op Schiphol. Maar sinds gisteren zijn ook asielzoekers in het detentiecentrum in Rotterdam gestopt met eten.
BNR sprak dinsdag met één van hen. Mohammed is al 12 jaar in Nederland, maar zit geregeld achter de tralies omdat hij, zodra hij vrij komt, geen dak boven zijn hoofd heeft. Hij is inmiddels uitgeprocedeerd maar is 'onuitzetbaar'. Hij kan dus niet zomaar terug naar zijn thuisland. Vanuit de gevangenis in Rotterdam vertelt hij dat hij samen met bijna 60 mensen op zijn afdeling is gestopt met eten. "Gisteren hebben een vriend en ik gesproken met de directeur over onze situatie. De directeur geeft aan nu te gaan kijken wat er is gebeurd, dus wij wachten af. Dit is de tweede dag met honger."
In 2001 kwam Mohammed vanuit Algerije naar Nederland en kwam hij in het asielzoekerscentrum in Ter Apel terecht. Daar werd zijn aanvraag afgewezen. "Daardoor belandde ik op straat. Ik had geen huis, niets. Ik leefde dakloos buiten. En iedere keer dat ik op straat terecht kwam, werd ik opgepakt en moest ik naar de gevangenis. Van de bijna 13 jaar in Nederland heb ik veel tijd doorgebracht in de gevangenis. Maar ik begrijp het niet."
Terug naar Algerije is geen optie voor Mohammed, want de ambassade werkt niet mee. En dus zit hij nu weer vast. In het detentiecentrum in Rotterdam zitten in bijna 300 mensen. Of er ook mensen op andere afdelingen in hongerstaking zijn, weet hij niet. "Ik zie die andere mensen niet, maar op mijn afdeling zijn het er zeker 60."
De sfeer in het detentiecentrum is volgens Mohammed en zijn vriendrustig te noemen. "We hebben alleen honger. Ik weet niet hoe lang ik het volhoud. Misschien een maand. Ik weet het niet. In ieder geval tot er een nieuw antwoord voor ons komt."
Zijn vriend vult aan: "Ik wacht tot ik faal en naar het ziekenhuis ga. De sfeer is goed, het is geen probleem. Wij wachten op het antwoord van de directie."