Nieuws11 dec '12 21:16Aangepast op 11 dec '12 23:03

Rutte op speeddate met Van Rompuy

Auteur: Mijke Hurkx

Voorafgaand aan de EU-top op donderdag hoort EU-president Herman Van Rompuy graag persoonlijk premier Rutte's visie op de toekomst van de Europese economische en monetaire unie.

Ook de andere EU-leiders krijgen een momentje met de EU-president. Dat schrijft Van Rompuy dinsdag in zijn uitnodigingsbrief.

Voltooiing van de unie
Van Rompuy trapt de top in Brussel van donderdag en vrijdag af door alle EU-leiders spreektijd te geven. Iedereen krijgt 4 minuten de tijd om zijn of haar visie op de toekomst van de unie uiteen te zetten.

Het hoofddoel van de top is, zoals Van Rompuy schrijft, om te discussiëren over een specifiek en tijdgebonden routekaart voor de voltooiing van de unie. Op verzoek van de lidstaten zette Van Rompuy zijn visie op papier, die als vertrekpunt voor de discussie kan dienen. Hij pleit onder meer voor een aparte begroting voor de eurozone en contracten voor de eurolanden.

Van Rompuy hoopt tijdens de sessie donderdag al overeenstemming te bereiken over de toekomst van de monetaire unie. "Het is cruciaal dat we de mijlpalen slaan die er voor zullen zorgen dat de gaten in de architectuur van de unie, die door de crisis blootgesteld zijn, dichten."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen