Nieuws28 dec '12 20:30Aangepast op 28 dec '12 21:37

Hogere premies drukken nettoloon

Auteur: Pieter van den Akker

Mensen met een middeninkomen gaan er met de nieuwe belastingmaatregelen het meest op vooruit. Werknemers met een laag of juist een hoog loon leveren salaris in.

Het fiscale voordeel voor veel werknemers wordt in 2013 overigens weer voor een deel onderuitgehaald door hogere premies voor onder meer pensioenen.

Dat blijkt uit de eerste berekeningen van ADP Nederland, een van de grootste verwerkers van loonstroken, die vrijdag bekendgemaakt zijn. De wijzigingen in het salaris verschillen per branche, onder meer omdat de pensioenregelingen per sector of fonds anders zijn. Werknemers in de bouwsector krijgen te maken met hogere premies voor arbeidsongeschiktheid.

Arbeidskorting
In het algemeen gaan mensen met een loon tot 1750 euro bruto per maand er iets op achteruit, terwijl lonen daarboven erop vooruitgaan. Lage inkomens dalen iets, omdat de inkomstenbelasting voor de eerste schijf omhooggaat van 33,1 naar 37 procent. Modale inkomens ontvangen juist 25 euro meer en 1,5 keer modaal krijgt er maandelijks 38 euro bij. Twee keer modaal ontvangt 20 euro meer.

De afbouw van de arbeidskorting voelen vooral de hogere inkomens. Zo ontvangen werknemers met een inkomen vanaf 5500 euro bruto per maand op jaarbasis zo'n 1000 euro minder.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen